Nakon upisivanja zemlje V.Dečana Sentić poziva na sprovođenje i drugih odluka Ustavnog suda – uključujući i one o ZSO 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Zamenik kosovskog ombdusmana, Srđan Sentić, pozdravio je upis zemljišta manastira Visoki Dečani u kosovski katastar, ali je ujedno uputio poziv kosovskoj vladi da se sprovedu sve odluke Ustavnog suda, uključujući i onu o formiranju ZSO. Za zamenika Ombudsmana ova obavezujuća i konačna odluka u korist manastira Visoki Dečani predstavlja „značajan korak u pravcu primene principa […]

Zamenik kosovskog ombdusmana, Srđan Sentić, pozdravio je upis zemljišta manastira Visoki Dečani u kosovski katastar, ali je ujedno uputio poziv kosovskoj vladi da se sprovedu sve odluke Ustavnog suda, uključujući i onu o formiranju ZSO.

Za zamenika Ombudsmana ova obavezujuća i konačna odluka u korist manastira Visoki Dečani predstavlja „značajan korak u pravcu primene principa pravičnosti i pravne sigurnosti“, prenosi KoSSev.

Prema rečima Sentića, ovom odlukom se otvaraju i nove perspektive, ne samo „za unapređenje odnosa lokalne i centralne vesti“, već i:

„Odnosa sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, otvarajući tako vrata saradnji koja je neophodna za zajednički napredak“.

Istovremeno, smatra da odluka predstavlja poziv na dogledno spovođenje svih odluka Ustavnog suda, uključujući i one koja se odnosi na formiranje ZSO.

Nabraja i šta još treba primeniti, a što bi, prema Sentiću, „relaksiralo odnose među građanima“ i ojačalo poverenje u institucije.

„U istom duhu, imperativ je obavezati se na punu primenu i poštovanje demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući i rešavanje pitanja nezakonite eksproprijacije na severu Kosova“, napisao je Sentić na Fejsbuku.

Normalizacija odnosa, prema Sentiću, a „posebno na lokalnom nivou“, je neminovna.

„Nema bolje prakse od sprovođenja odluka u skladu sa vrednostima Evropske unije“, kaže Sentić.

Sentićeva reakcija dolazi nakon današnje potvrde da je 24 hektara zemljišta zvanično uknjiženo u kosovski katastar na ime manastira.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je da je ovlašćeni predstavnik manastira u Centralnom katastru Kosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani.

Upis zemljišta u kosovski katastar dolazi nakon što je pre tačno nedelju dana kosovski premijer na sednici vlade pozvao katastarsku agenciju da spovede odluku Ustavnog suda o povratku imovine manastiru.

Poziv je uputio uprkos višegodišnjem protivljenju sprovođenja odluke, a usled pritiska međunarodne zajednice s ciljem ispunjenja uslova Saveta Evrope, na putu ka članstvu u ovoj organizaciji.

Nešto manje od osam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari