Naprednjaci mogu da se "udalje" od Budimpešte 1Foto: EPA-EFE/ Lukasz Gagulski

Bilo je pitanje vremena kada će Fides, stranka mađarskog premijera, napustiti najveću poslaničku grupu, Evropsku narodnu partiju, u Evropskom parlamentu, imajući u vidu da je stranci suspendovano članstvo u toj evropskoj partiji još od 2019. godine zbog podrivanja demokratskih principa i vladavine prava u svojoj zemlji, komentariše za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, istupanje partije Viktora Orbana iz EPP, koje se dogodilo u sredu, pre dva dana.

Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, s druge strane, ističe za Danas da sada treba posmatrati šta će se desiti sa Fidesom unutar partije – da li će ostati pod suspenzijom ili će i odatle istupiti, što je, kako ukazuje, svakako zamislivo. Štiplija pojašnjava da se pod Evropskom narodnom partijom podrazumevaju dve različite stvari – poslanička grupa u Evropskom parlamentu i savez evropskih partija desnog centra, Evropska narodna partija, kao posebna organizacija, odnosno da se kolokvijalno koriste izrazi EPP i za Evropsku narodnu partiju, kao i za poslaničku grupu.

O tome šta ovaj izlazak Orbanove partije iz poslaničke grupe EPP znači za pridruženu članicu Evropske narodne partije – Srpsku naprednu stranku, sagovornici našeg lista posmatraju iz dva različita ugla. Beširi ukazuje da je predsednik Srbije u poslednje dve godine intenzivirao odnose sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, verovatno u naporima da kompenzuje zahlađenje odnosa sa Berlinom i potrebom da se udalji od Budimpešte.

– Ukoliko je to tačno, to bi bio dobar potez jer je do sada predsednik Vučić pokazao niz loših odluka u političkim prijateljstvima sa gubitnicima – Klintonovom, Trampom i Orbanom. Ako je plan predsednika da SNS bude uvažena, evropska partija morao bi da se distancira od retrogradnih antievropskih struja unutar EU dok istovremeno ne ponavlja Orbanove greške zbog kratkoročnih političkih dobitaka. Drugim rečima, ukoliko želi evropske integracije, trebalo bi da se kloni loših momaka višegradske grupe i italijanskih populista, a najbolje bi bilo da sprovede reforme koje traži EU, ali i građani Srbije, u suprotnom marginalizacija SNS-a unutar EU može da počne svakog trenutka – ističe Naim Leo Beširi.

Prema rečima Nemanje Štiplije, odnos SNS i Fidesa treba posmatrati kroz lokalni kontekst, odnosno saradnju SNS i Saveza vojvođanskih Mađara, koji je od vremena porodice Pastora postao Fidesova afilijacija za Vojvodinu.

– Evropski poslanik Fidesa je Andor Deli iz Bečeja, član SVM. Od 2010. godine obavljao je funkciju pokrajinskog sekretara za propise, upravu i nacionalne zajednice, a od 2012. godine do evropskih izbora 2014. je bio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Najmlađi Pastor – Abel Pastor je njegov savetnik u Evropskom parlamentu – ističe Štiplija.

Kako dodaje, aktivnost SNS unutar EPP nikada nisu bile na visokom nivou.

– Deluje mi da im je EPP služio samo kao potvrda odnosa sa nemačkim CDU i za unutrašnju upotrebu. Tokom Skupštine EPP (saveza evropskih partija desnog centra) 2019. u Zagrebu, samo jedna partija nije učestvovala, a to je Fides, jer je suspendovana. Dok je SNS bila jedina partija koju nije predstavljao najviši novo – predsednik partije – zaključuje naš sagovornik.

Naim Leo Beširi smatra da u Mađarskoj postoje duboki problemi.

– U pitanju diskriminaciona politika Orbanove vlasti, ali i ozbiljna ugroženost vladavine prava i slobode medija koji su doveli do formalne procedure Evropskog parlamenta za kršenje prava EU protiv naših severnih suseda. Isključujemo se da nas ne biste izbacili, ukratko se može objasniti Orbanovo prekjučerašnje pismo Veberu, šefu poslaničke grupe i bivšem kandidatu za predsednika Evropske komisije, u kome karakteriše promenu pravila po kojoj bi njegova partija bila izbačena, direktan napad na Fides i njegove demokratski izabrane poslanike. Ipak, jasno je da Orban želi utočište u svom prirodnom okruženju krajnjoj desnici koja zagovara politike protiv EU i sebe deklariše kao evroskeptičnu grupu – Grupa evropskih konzervativaca i reformista. Ova grupa okuplja krajnju populističku desnicu, Italijansku braću i stranku Pravo i pravda, nivo Srpskih radikala i Dveri i u svojih šezdesetak poslanika dominiraju Italijani i Poljaci koji neće baš biti voljni da vlast unutar grupe dele s Orbanom. Ostaje da se vidi da li će bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Poljske Donald Tusk, koji je predsednik Evropske narodne partije, pokrenuti i formalno isključenje Fidesa, za šta je potrebno organizovati uživo sastanak u vreme pandemije ili će se Fides isključiti i iz stranke i delovati samostalno u parlamentu. U svakom slučaju, Orban se samoizolovao i od uticajnog političara na evropskoj sceni postao je najlošiji primerak vladara u EU – zaključuje naš sagovornik.

Gubitak 12 poslanika

Odlaskom Orbanove delegacije grupa EPP je izgubila 12 evroposlanika, možda i više, s obzirom na bliske veze Fidesa i mađarske manjinske partije u Rumuniji, piše Votvoč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari