Narodna stranka: Bojkot lokalnih izbora u Čačku uspeo, SNS: Opozicija zabija glavu u pesak 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Gradski odbor Narodne stranke u Čačku ocenio je danas da je bojkot lokalnih izbora u tom gradu „uspeo“, a Srpska napredna stranka (SNS) da opozicija koja je bojkotovala izbore „zabija glavu u pesak“.

„Bojkot je uspeo jer će u Skupštini Čačka biti predstavnici kojima je tek trećina građana ovog grada dala poverenje, a dve trećine neće imati svoje predstavnike. Četvrti po osvojenim glasovima na tom glasanju bili su nevažeći listići“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Ta stranka dodaje da je u gradskim izbornim jedinicama izlaznost bila „jedva iznad trećine“, a da je, poređenja radi, izlaznost na lokalnim izborima 2016. godine bila preko 60 odsto

„To znači da tamo gde su građani imali priliku da dođu i do drugih informacija, osim onih koje vlast plasira, u ogromnoj većini su razumeli poruku bojkota… Ali ni zbog toga nema razloga za slavlje i radost. Kao ni vama što ste, kako tvrdite, ‘odneli ubedljivu pobedu'“, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka ocenjuje da su građani ostajanjem kod kuće ili poništavanjem glasačkih listića poslali poruku svim akterima u politici „da im je dosta praznih i neispunjenih obećanja, da ne veruje ni državi ni institucijama, a najmanje političkim činiocima, da su duboko razočarani i potišteni“.

Gradonačelnik Čačka i predsednik Gradskog odbora SNS Milun Todorović ocenio je da je ta stranka napravila „istorijski rezultat“ na lokalnim izborima osvajanjem 28.579 glasova od 43.277 izašlih birača i da opozicija koja je bojkotovala izbore „zabija glavu u pesak“.

On je ocenio na konferenciji za novinare da su Čačani aktuelnoj gradskoj vlasti, koju čine SNS i Socijalsitička partija Srbije (SPS), dali „odličnu ocenu“, pošto je lista SNS osvojila 7.000, a SPS 2.000 glasova više nego na lokalnim izborima pre četiri godine.

„Ako se osvrnemo na izbore iz 2016. godine kada je SNS u Čačku osvojila 35 odborničkih manadata, što je u procentima 39 odsto birača koji su nam ukazali poverenje, sada taj proncenat iznosi 66 odsto, jer smo dobili 19 mandata više u Skupštini Čačka“, rekao je Todorović.

U lokalnoj Skupštini, koja ima ukupno 75 odborničkih mesta, SNS će imati 54 odbornička mandata, kolaicija SPS-Jedinstvena Srbija devet, Nova Srbija pet, Pokret za obnovu kraljevine Srbije četiri, Grupa građana „Čačak je naš“ dva i Stranka Rusa Srbije jedan odbornički mandat.

Navode čačanske opozicije koja je bojkotovala izbore da je na birališta u nedelju izašlo oko 35 odsto građana, Todorović je nazvao „gubitničkom strategijom“.

On je dodao da je izlaznost birača na lokalnim izborima u Čačku pre četiri godine bila 56,5 odsto, a da je sada bila 44,81 odsto.

„Proizilazi da cela bojkot opozicija u Čačku jedva ima dvocifren rezultat. Oni su to odlično znaju, kao što su znali da bi, da su izašli na izbore, doživeli ubedljiv poraz od SNS. Oni u Čačku imaju manje od deset odsto podrške, što rezultati i pokazuju i ono što oni sada rade je tipična alibi priča“, rekao je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari