Narodna stranka: Nacrt zakona o poreklu imovine legalizuje krađu 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da vlast Nacrtom zakona o utvrđivanju porekla imovine pokušava da „legalizuje krađu“, jer ne propisuje oduzimanje nelegalno stečene imovine, nego plaćanje poreza od 70 odsto na imovinu čije poreklo nije moguće utvrditi.

„To znači da bi neki ministar ili funkcioner koji je zloupotrebama uzeo 100 miliona dinara ili evra sada trebalo da vrati 70 miliona, a da mu ostane 30 miliona. Tako bi deo ukradenog vratio, a deo zadržao. Ne sme se dozvoliti legalizacija opljačkanog plena tako što bi se na ukradeno platio porez“, rekao je Jovanović za televiziju Naša.

Jovanović je istakao da se mora uvesti nulta tolerancija na korupciju, a ne da država predlaže zakone i mehanizme za legalizaciju nelegalno stečene imovine.

„Mora se jednom preseći i utvrditi ko se obogatio legalno, a ko na narodnoj grbači“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da su Rumunija i Gruzija primeri uspešne borbe protiv korupcije.

„Jedan od najmoćnijih političara u Rumuniji, Liviu Dragnea, nedavno je pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog zloupotreba. Rumunska specijalna tužiteljka za korupciju je procesuirala desetine ministara i političara koji su se obogatili zloupotrebama“, rekao je Jovanović.

Jovanović je odbacio tvrdnju da je „korupcija deo mentaliteta“ i istakao da se korupcija može pobediti ako je borba protiv nje sistemska i ako na njenom suzbijanju rade „čestiti ljudi dobrih namera“.

„Narodna stranka se zalaže za uspostavljanje sistema za borbu protiv korupcije koji podrazumeva uvođenje institucije specijalnog tužioca za visoku korupciju. Zalažemo se i da zakonom o ispitivanju porekla imovine budu obuhvaćeni svi funkcioneri od uspostavljanja višestranačja 1990. godine do danas“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari