Navršeno 25 godina od otmice rudara kopa Belaćevac 1Kossev

Danas se navršava dvadeset i pet godina od otmice srpskih rudara iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“ na Kosovu.

Prva otmica rudara kopa Belaćevac izvršena je 14. maja 1998. godine, a potom su iste godine na današnji dan, 22. juna, kidnapovana još devetorica radnika ovog kopa.

Tada su pripadnici „OVK“ u ranim jutarnjim časovima izveli iz autobusa ove radnike i odveli ih u nepoznatom pravcu.

U ranim jutarnjim satima pre 25 godine oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, podaci su Kancelarije za KiM.

Prethodnih godina Udruženja koja se bave pitanjem nestalih isticala su da je EULEX prekinuo istragu, da su iskopavanja prekinuta, a da počinioci nisu pronađeni.

Iz Fonda za humanitarno pravo ranije su isticali da „nema misterije“ da su nekadašnje strukture ‘OVK’ imale podatke o nestalim rudarima kopa Belaćevac.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Srbiji, pre tri godine u intervjuu za KTV ujedno izjavila je da se još šest nestalih rudara iz Belaćevca vode kao nestali.

Da se danas navršava tačno dvadeset pet godina od otmice srpskih rudara – podsetila je i Kancelarija za KiM.

„To je bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na Kosovu i Metohiji organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva, a upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje“, navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari