Ne davimo Beograd: Šapić novac za vaučere deci mogao dati za izgradnju vrtića ili kupovinu voza 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da odluka gradonačelnika Aleksandra Šapića da dodatnih 1.5 miliona evra podeli u obliku vaučera za decu i one koji se staruju o njima, predstavlja „neefikasnu i populističku meru“.

Pokret smatra da je taj novac mogao da se preusmeri na izgrađu 15 savremenih vrtića ili skoro 10 novih kompozicija beogradskog BG-voza.

Krajem decembra je počela podela vaučera u vrednosti od po šest hiljada dinara svoj deci u Beogradu, zaključno sa učenicima završnih razreda srednjih škola, i svima zaposlenima koji rade s decom u vrtićima i školama. Vaučeri mogu da se iskoriste u roku od dva meseca od momenta preuzimanja, odnosno do 1. marta u prodavnicama firme „Sport vision“ za kupovinu razne robe jer je ta firma, kako je ranije rekao Šapić, jedina ispunila uslove tendera za korišćenje vaučera.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd u Sskupštini Grada Beograda, Dobrica Veselinović, reka je danas da je „za 16.5 miliona evra, koliko je do sada potrošeno na vaučere, moglo je biti zamenjeno 20.000 individualnih ložišta, što čini 10 odsto svih individualnih ložišta na teritoriji grada Beograda, i tako smanjeno zagađenje vazduha“.

„Moglo se svakom domaćinstvu u Beogradu obezbediti po dve štedljive sijalice i time uštedeti po preko 200 kilovata struje za samo jednu godinu, što predstavlja samo nešto manji iznos od vaučera, a da se dodatnom subvencijom grejanja na pelet smanji zagađenje vazduha i proizvodnja struje koja dominantno dolazi iz uglja,“ rekao je on.

Pokret je ocenio da odluka gradonačelnika o podeli vaučera ukazuje na korupciju, jer je „netransparentno“ na koji način su birane kompanije kod kojih je moguće unovčiti vaučer.

„Nejasno je na koji način je odlučeno da se dodeli vaučer u tom iznosu i to jednakom za sve, bez obzira na platežnu moć roditelja, a sad imamo situaciju da se vaučeri doštampavaju, a ne znamo za koga i na koji način“, rekao je Veselinović.

„Mi smo bili protiv ove odluke, jer je taj novac morao biti uložen u hitno rešavanje kriza sa kojima se suočavamo kao što su zagađenje vazduha, saobraćajni kolaps i stambenu krizu“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari