Ne davimo Beograd traži smenu glavnog urbaniste grada Beograda Marka Stojčića 1Foto: Beoinfo

Pokret Ne davimo Beograd pozvao je danas nadležne institucije da reaguju i smene glavnog urbanistu grada Beograda Marka Stojčića zbog navodne korupcije prilikom izgradnje objekta u Vladetinoj ulici 22, u beogradskoj opštini Palilula.

Ne davimo Beograd je u saopštenju naveo da je Stojčić u proteklih 10 godina, koliko je na visokim pozicijama u Komisiji za planove Skupštine grada, „zloupotrebio svoju poziciju javnog funkcionera i na taj način ostvario korist za sebe i povezana lica“.

Ta komisija je, prema istraživanju udruženja Naša mesna zajednica, 2018. godine usvojila urbanistički projekat za izgradnju četvorospratne zgrade od više od 1.700 kvadratnih metara u Vladetinoj ulici 22, čiji je investitor bila firma na čijem je čelu bio Stojčić.

„Glavni gradski urbanista Stojčić je vlasnik još jedne firme (Institut za savremenu arhitekturu d.o.o.) koja je izradila urbanistički projekat za Vladetinu 22. Pored toga, on je i projektant tog urbanističkog projekta, dok je odgovorni urbanista njegov otac“, naveo je Ne davimo Beograd.

Prema rečima odbornice tog pokreta u Skupštini grada Anđele Ruvidić, taj primer pokazuje kako funkcioniše gradska uprava Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kao i institucije u „njihovom korumpiranom sistemu“.

„Skandalozno je da čovek koji je sposoban da svoj položaj zloupotrebi za lično bogaćenje bude na bilo kojoj javnoj funkciji. Svima je jasno da glavni gradski urbanista doprinosi bujanju investitorskog urbanizma i bogaćenju privatnih investitora, na uštrb kvaliteta života građana i građanki Beograda i zato mora biti smenjen“, rekla je Ruvidić.

Pokret Ne davimo Beograd, koji prerasta u stranku Zeleno levi front, zbog toga je tražio da Stojčić odmah podnese ostavku ili da bude smenjen s pozicije glavnog gradskog urbaniste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari