Ne mogu stranci da vode istrage u Srbiji: Dumanović o pozivu MUP Euleksu da ispita policajce koji su uhapsili tri kosovska policajca 1Foto: MUP

Potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović izjavio je danas da je poziv Euleksu da ispituje srpske policajce nezakonit, neustavan i ponižavajući za državu i policiju.

Komentarišući predlog MUP-a Srbije upućenog Euleksu da njihovi stručnjaci dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje srpskih policajaca koji su 14. juna uhapsili tri pripadnika kosovske policije, Dumanović je agenciji Beta kazao da srpske policajce osim tužilaštva može da ispituje samo Služba za zakonitost i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

„Poziv Euleksu, da obavi poligrafsko ili bilo kakvo ispitivanje srpskih policajaca, je nezakonit, neustavan i ponižavajući za policiju i državu. Pripadnike MUP-a, osim tužilaštva, može da ispituje samo Služba za zakonitost i Sektor unutrašnje kontrole“, rekao je Dumanović.

Istakao je da, ako Euleks ipak prihvati poziv MUP-a da ispituje srpske policajce, svaki od njih bi mogao da se pozove na zakon i da odbije bilo kakav razgovor sa strancima.

„Potpuno je nenormalno da istragu o akciji koja je sprovedena na teritoriji pod kontrolom MUP-a Srbije vode stranci“, kazao je potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza.

Naveo je da srpsku policiju vlast već godinama ponižava „iz dana u dan“ i da u tom ponižavanju sada učestvuje i ministar Bratislav Gašić.

„Ministar policije Gašić je u Skupštini Srbije rekao da je inspektor Dušan Mitić svedočio ‘protiv’ Jovanjice. Da li bi ministar policije trebalo da podržava i štiti svog policajca ili da bude na strani najveće plantaže za proizvodnju marihuane u Evropi? Mitić je šef operative u Odeljenju za suzbijanje narkotika i jedan od dokazano boljih policajaca u Srbiji“, naglasio je Dumanović.

Dodao je da bi MUP prvo trebalo da srpskoj javnosti odgovori ko je uhapsio kosovske policajce.

„Postoji informacija da je to hapšenje obavila Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata. Ta jedinica nema ovlašćenja da hapsi u antiterorističkim akcijama“, rekao je Dumanović.

Advokat Borivoje Borović kazao je agenciji Beta da bi ispitivanje srpskih policajaca od strane predstavnika Euleksa značilo da se Srbija nalazi pod međunarodnim protektoratom.

„Prebacivanje nadležnosti srpskih državnih organa na Euleks značilo bi da je Srbija pod međunarodnim protektoratom“, kazao je advokat.

Borović je rekao da je politika predsednika Aleksandra Vučića doživela „težak“ poraz na Kosovu i da on sada donosi odluke koje nemaju „nikavog smisla“.

„Vučić svaki dan krši zakone i Ustav. Ne mogu stranci da vode istrage u Srbiji. To im nije bilo dozvoljeno ni 1914. godine, posle sarajevskog atentata. Osim toga poligrafsko ispitivanje nema nikakvog značaja na sudu“, objasnio je Borović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je srpska policija uputila Euleksu predlog da njihovi stručnjaci dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika kosovske policije R.Z. B.S. i M.Š. u administrativnom pojasu, daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

„Mi njima nudimo, ajde vi stručnjaci iz Euleksa iako vam to nije mandat, dođite u Beograd, ponesite vašu mašinu, povedite vašeg stručnjaka. Mi vam dajemo ljude koji su ih uhapsili. Ako prođu poligrafsko testiranje da su uhapsili ta lica, pitajte ih gde su ih uhapsili. Nećemo im dati podatke o našem kretanju, ali da li su ih uhapsili i na kojoj teritoriji – ispitajte ih poligrafski i obavestite svetsku javnost da li lažemo ili ne“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

U Višem sudu u Kraljevu trojici kosovskih policajaca određen je pritvor zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i ekspolozivnih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari