Ne mogu Vučića da vidim ni na slici: Narodna stranka Kragujevac protiv „izdaje Kosova” 1Da se građanima objasni šta je „francusko-nemački” plan - doktor Predrag Delić Foto: Z. S. M.

Izdajnik? Ko, Vučić? Iju! Pa nije tako izgledao onomad u „Ćirilici”. Jeste, prodao je Kosovo. Nije, nije ga izdao. Nije on izdajnik već ste vi. Skloni mi to, ne mogu Vučića ni na slici da gledam a kamoli da uzmem u ruke. Vi sve to izmišljate. Da. Ne. Jeste. Nije. Samo su neke od brojnih reakcija građana koji prolaze pored štanda Narodne stranke u Kragujevcu tokom njihove akcije „Sprečimo izdaju, spasimo Srbiju” čiji je cilj, po njima, sprečavanje vlasti da „proda” i izda Kosovo.

– Po treći put organizujemo akciju sa štandovima povodom potpisivanja, hoće li ga biti i šta će Aleksandar Vučić potpisati u vezi za Kosovom. Pokušavamo da obavestimo i informišemo narod jer smatramo da nije uopšte upućen u „dešavanja” oko „francusko-nemačkog” plana. Iz tog razloga smo izašli na ulicu jer, očigledno ne postoji prostor u medijima koje kontroliše u njima iznesemo svoje stavove, pojašnjava za Danas Vesna Borisavljević, sekretarka GrO NS Kragujevac dok pomaže ostalim kolegama aktivistima da nameste štand na ćošku kod kafane Balkan.

Po njenim rečima, prolaznici odbijaju da uzmu flajere zbog slike Aleksandra Vučića na njima.

– Kada im objasnimo šta je, vraćaju se i uzmu i pogledaju materijal. U suštini, narod je jako nezadovoljan, ne samo po ovom pitanju, sumira ona.

Zaista je tako. Popodne, kraj radnog vremena, glavna ulica frekventa a ljudi različito reaguju.

– Ne, hvala, najčešći je odgovor užurbanih prolaznika.

A, na štandu flajeri sa likom i telom Aleksandra Vučića i velikim natpisom preko fotografije – izdaja. „Vučić ispuio vekovni san Albanaca a Srbiju uakazio” ili „Pročitajte ceo ’nemačko-francuski’ plan na koji je Vučić Srbiju obavezao!” natpisi su sa prednje strane flajera koje sapromenljivom srećom dele aktivisti Narodne stranke.

Sa druge strane flajera nabrojni su taksativno članovi sporazuma čije su neki delovi podvučeni i podebljani žutom bojom: „Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, obe strane će „međusobno priznati svoja dokumenta i državne simbole” ili „strane će razmeniti stalne misije”, neke su od rečenica podvučenih žutim.

Ne mogu Vučića da vidim ni na slici: Narodna stranka Kragujevac protiv „izdaje Kosova” 2
Aktivisti Narodne stranke na šatndu kod kafane „Balkan” Foto: Z. S. M.

Tu je i list Narodne stranke „Glas naroda” sa takođe natpisom – izdajnik, preko cele naslovnice. U „Glasu”„narod prozreo Vučićevu prevaru”, „Edi Rama oduševljen Vučićevom izdajom Srbije” – „Tirana slavi”, za i protiv izdaje, stav SPC o Kosovu, patrijar Porfirije, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Boško Obradović, Miloš Jovanović, Milica Đurđević Stamenkoviski…

– Šta radi ovaj čovek? Uništava sopstvenu stranku i pravi sad neki novi pokret. Pa, on poništava i rezultate sopstvenih izbora, pita se jedan postariji gospodin, uzimajući flajer i novinu a aktivisti NS-a ne žale vremena i truda da mu sve natenane (do)objasne.

– Samo da nije SNS. Nije, hvala, uzimam, odgovara Kragujevčanka u prolazu.

– Izvolite.

– Ne hvala.

– Nije to što mislite.

– A, šta je?

– Ovo je protiv Vučića i njegove izdaje.

– Onda O.K., razgovor je u mimohodu karj ćoška „Balkana” aktivistkinje NS-a i dve devojke koje „baciše” pogled na flajer i ne baciše odmah isti.

– Ovo je izdaja prodra se mladić koji prolazi pored štanda.

– To i objašnjavamo, odgovaraju „naprednjaci”.

Momak se vraća i uzima flajer.

I za doktora Predraga Delića prvog čoveka Narodne stranke u Kragujevcu smisao akcije je prost – objasniti građanima Srbije šta je to predsednik potpisao ili ide da potpiše, Ako iko i više zna u kojem je stadijumu čitava situacija oko Kosova.

– Cilj je da se građanima jednostavno objasni šta je u stvari taj čuveni „francusko-nemački” plan. Koje su i kakve to stvari navedene u njemu? Šta to Srbija gubi njegovim prihvatanjem? A, gubi suverenitet i ne samo to, već se otvara Pandorina kultija i za mnoge druge nerešene probleme, ceni doktor Delić.

Po njegovom mišljenju Kragujevčani su „vrlo osvećeni po tom pitanju” i „sagledavaju situaciju na pravi način”.

– Naravno, ima i sugrađana koji ne misle tako ali to je valjda i normalno i treba tako da bude u normalnoj i demokratskoj zemlji, zaključuje dr Delić.

Tako i bi. Baka sa unučicom uzima flajer „za svaki slučaj”, mladić u prolazu samo prosikta: „Ma, neću da ga vidim ni na slici!”.

– Je l ovo blati Vučića, pita stariji čovek.

– Da, zgledaju se aktivisti NS-a očekujući njegovu reakciju.

– Uzimam, jer sam patriotski nastrojen, replicira on, dok je drugi njegov ispisnik zainteresovan i za ostale propagandne materijale Narodne stranke – blokčiće i olovke. Da nije potencijalna stranačka prinova u pitanju.

Ne mogu Vučića da vidim ni na slici: Narodna stranka Kragujevac protiv „izdaje Kosova” 3
Izdaja – vrište naslovi na propagandnom materijalu NS-a Foto: Z. S. M.

Ima onih koji bacaju i gaze flajere ali, realno evidentiramo i onih koji ljube sliku predsednika Vučića.

– On izdajnik Kosova? Kako? Nije tako izgledao u „Ćirilici”, zgranuta je jedna starija Kragujevčanka ali ipak uzima materijale da ih „proradi”. Možda tokom reprize „Ćirilice”.

Na licu mesta prisustvujemo verbalnom sukobu majke i ćerke.

– Mama, pusti više Vučića, apeluje potomkinja.

– Nije Vučić izdajnik, vi ste, goris te od svih, ne da se roditeljka obračunavajući se istovremeno i sa ćerkom ali i NS-om na terenu. Njih dve odlaze nastavljajući sve žučniju raspravu niz ulicu ka „Pioniru” i onda se demonstrativno razilaze svaka na svoju stranu – za i protiv Vučića, očigledno.

Pa, jedna mlđa žena „hoće”, dve studentkinje „neće”, neki se dvoume.

– E, tako je i čika Vuk Drašković krenuo sa ulice, pa gde je sad, mudro zaključuje jedan od prolaznika sa očigledno ne malim iskustvom opozicionog delatnika.

Kolege iz opozicionih stranaka poput Turkovića iz SSP-a, stanu i prozbore po koju dok uzimaju flejere dok neko u prolazu dobacuje „izdajnici” ali se ne deklariše na koga tačno misli.

– Dobro je da se konačno pojavi neko nov i sveže ideje, ne bi li se kod nas išta promenilo, zaključuje žena koja prilazi štandu i razgleda ponuđene štampane opcije „izdaje Kosova”.

Ne mogu Vučića da vidim ni na slici: Narodna stranka Kragujevac protiv „izdaje Kosova” 4
Građani reaguju različito Foto: Z. S. M.

Počinje sumrak aktivisti razmotiraju štand i odlaze a jakom idu Vučić, Kurti, sporazum, potpisi, Kosovo. Na ćošku kod „Balkana” sve zaliči na neki vic, ono, tipa: bili jednom Francuz, Nemac, Srbin i Albanac. Samo nikome više nije ništa smešno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari