"Ne treba nam soli, predsedniče. Ona ne ublažava gorčinu": "Studenti protiv nasilja" odgovorili Vučiću 1Foto: Tviter/Đorđe Miketić

Neformalna grupa “Studenti protiv nasilja” je u utorak održala performans “Studentsko letovanje ispred Skupštine”. Tom prilikom su skrenuli pažnju na niz problema, a pre svega odsustvo sluha vlasti za zahteve građana koji dva meseca šetaju protiv nasilja.

Zašto baš letovanjem?

„Odgovorili smo na čuveno pitanje, a više optužbu, da će protesti i sve uvezane akcije jenjavati tokom leta zbog godišnjih odmora. Zato smo odlučili da godišnji odmor donesemo na ulicu, upravo ispred Narodne skupštine. Pored toga, performansom smo želeli da ukažemo i na loš životni standard velikog broja studenata, koji zbog visoke cene recepcijskog letnjeg perioda boravka u studentskim domovima ni ovog leta neće letovati. Takođe, performans predstavlja i sliku života mlade osobe u Srbiji – umesto da provodimo bezbrižno leto u pauzi između ispitnih rokova, dane provodimo na ulici u borbi za društvo bez nasilja“, navode u saopštenju dostavljenom redakciji Danasa.

Smatraju da je preterivanje (hiperbola) u vidu odabira mnogobrojnih rekvizita i mini aktivnosti u okviru ovog jednog performansa, po camp principu, vid suočavanja sa haotičnim društveno-političkim trenutkom i prihvatanje određene doze haosa u jednom novom, pozitivnom i razdraganom obliku.

Aktivnost koju su izveli predstavlja sporednu aktivnost u odnosu na proteste “Srbija protiv nasilja”. Ona je nastala voljom dela studenata koji su se na prethodnim protestima okupili pod jednim entitetom i primer je zajedništva, elana i humora kojim se bore sa pritiskom teskobe koju osećaju usled konstantnog nasilja na svim nivoima.

Navode da „ne zaboravljaju tragedije, zbog čega i sa kojim ciljem su protesti počeli“.

„Ovo je naš način da kreativnim i ironičnim pristupom skrenemo pažnju na apsurd i rasulo kojem svakog dana svedočimo. Takođe, kroz ovakve akcije ojačavamo naše veze i mobilišemo mlade ljude. Akciju su finansirali građani malim uplatama na račun, a ideja i organizacije su isključivo delo grupe studenata ‘Studenti protiv nasilja’. Mi smo neformalna grupa studenata, ne poistovećujemo se ni sa jednom političkom strankom niti organizacijom. Na akciju su bili pozvani svi građani. Taj poziv su prihvatili mnogi prolaznici, od porodice sa malom decom do kolega i koleginica sa raznih fakulteta. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su pružili podršku i učestvovali u organizaciji jučerašnjeg performansa. I ne treba nam soli, predsedniče. Ona ne ublažava gorčinu“, zaključuje se na kraju saopštenja.

Da podsetimo, predsednik Srbije juče se na Pasuljanskim livadama osvrnuo na performans studenata ispred Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari