Neće biti pobednika ako dođe do sukoba: Šta su još premijeri Holandije i Luksemburga poručili u Prištini? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Premijer Holandije Mark Rute izjavio je danas tokom posete Kosovu da zemlja koju predstavlja podržava Kosovo i Srbiju na putu dijaloga, u cilju normalizacije odnosa, i da je tokom sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem izrazio zabrinutost zbog porasta tenzija, piše Kosovo-online, prenoseći prištinsku Kohu.

On je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je deeskalacija važna ne samo za mir, već i za prosperitet ka integraciji u Evropsku uniju.

„Danas smo izrazili zabrinutost zbog porasta tenzija između Kosova i Srbije. Holandija i Luksemburg pokušavaju da normalizuju situaciju u pravcu dijaloga i deeskaliraju situaciju, da normalizuju odnose. To je važno ne samo za mir u regionu, već i za prosperitet ka EU integracijama”, izjavio je Rute.

Prema njegovim rečima, deeskalacija situacije na severu se mora sprovesti precizno, korak po korak.

„Optimista sam da će prevladati hladni umovi, svi žele smirivanje tenzija, svima je to u interesu. Ako možemo da pomognemo, tu smo. Siguran sam da će doći do deeskalacije, ali je još uvek nemamo“, dodao je Rute.

On je naveo da upiranje prsta u krivca za situaciju koja je nastala na Kosovu neće rešiti probleme.

„Onog trenutka kada EU počne da pronalazi krivca i upire prstom tamo gde stranke kažu da su u pravu, mi gubimo poziciju. Ono što želimo jeste da ekonomija Kosova napreduje. Želimo i da Srbija bude uspešnija, da Zapadni Balkan bude uspešniji. Ja sam istoričar i volim istoriju, želim da znam zašto su stvari takve kakve jesu. Ali, hajde da gledamo u budućnost i šta možemo da uradimo“, rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, Holandija podržava Kosovo ka integraciji i ka zaštiti sloboda i ljudskih prava. On je naveo da su reforme u pravnom sistemu važne, i da Holandija, kao treći najveći investitor na Kosovu, vidi bliske mogućnosti za saradnju.

„Vidimo mogućnosti za bližu ekonomsku saradnju sa Kosovom, a Holandija je treći najveći investitor na Kosovu. Možemo da uradimo još više, da radimo na pitanju migracija, da uradimo više na polju vizne liberalizacije. Podržavamo napore Kosova u vezi sa vizama i siguran sam da će biti preduzeti mnogi koraci”, izjavio je Rute.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel poručio je povodom situacije na severu Kosova i dijaloga između Beograda i Prištine da na kraju neće biti pobednika ako dođe do sukoba, prenosi Koha.

Betel je na konferenciji za medije nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i premijerom Holandije Markom Ruteom u Prištini izjavio da Luksemburg želi da pomogne i da sasluša strane, dodajući da je potreban otvoren dijalog Kosova i Srbije.

Neće biti pobednika ako dođe do sukoba: Šta su još premijeri Holandije i Luksemburga poručili u Prištini? 2
Foto: Print screen Kosovo online

Premijer Luksemburga je istakao da je stabilnost važna za sve i poručio da se Beograd i Priština moraju pridržavati smernica Evropske unije.

„Kada je planirano ovo putovanje, nismo znali da će biti tenzija. Mi težimo da gradimo mostove. Juče smo bili u Beogradu, a danas smo u Prištini. Za nas je važno da znamo da postoji ‘vodič’ za dijalog i to je izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak. Moramo otkloniti svaku mogućnost kriza. Možete računati na nas. Za nas je važno da verujemo u rad fasilitatora EU. Dobro je imati otvoren dijalog. Sastaćemo se i sa nevladinim organizacijama“, rekao je on.

Betel je poručio i da je Kosovo deo evropske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari