Portparol Stejt Departmenta o tablicama: Bili smo jasni – tražimo produžetak roka, a ne faznu primenu 1Foto: Wikipedia / Kori Schulman

„Zabrinuti smo i razočarani zbog toga što je kosovska vlada odbila zahtev i savet svojih najbližih međunarodnih partnera“, još jednom se začulo iz SAD-a i to svega nekoliko sati uoči početka fazne primene odluke o preregistraciji na RKS.

Portparol Stejt Departmenta, Ned Prajs kazao je na današnjoj konferenciji za štampu da se napori SAD-a u vezi sa ovim pitanjem nastavljaju, podsetivši na prošlonedeljno saopštenje u kojem su iz ove zemlje preneli svoje i uverenje međunarodnih partnera da kosovska vlada mora da produži rok za preregistraciju srpskih tablica na RKS na još 10 meseci, prenosi Kossev.

On je ujedno ponovio da Kosovo ima pravo da traži preregistraciju, te da je to u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Međutim, zabrinuti smo i razočarani zbog toga što je kosovska vlada odbila zahtev i savet svojih najbližih međunarodnih partnera u vezi sa implementacijom“, naglasio je.

Na pitanje u vezi sa novom odlukom kosovske vlade o preregistraciji koja je doneta u petak, te da li se sekretar Blinken slaže sa njom, ovaj portparol je poručio da SAD ne traži faznu primenu.

„Bili smo jasni, kako privatno, tako i javno, da međunarodna zajednica zajedno sa SAD traži puno odlaganje (10 meseci prim. red.) u implementaciji. Ne tražimo polovična odlaganja, ne tražimo faznu primenu“, poručio je Prajs.

Na kraju precizira da se razgovori nastavljaju.

Ujedno je ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave svoje angažovanje u sklopu dijaloga, te kazao da će SAD održavati bliske kontakte sa partnerima u regionu i Evropskom unijom.

Podsetimo, uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri danas uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi će se njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Prva faza sa kojom se kreće sutra, obuhvata izricanje opomena vlasnicima ovih vozila uz zahtev da odu u Centar za registraciju vozila kako bi ih preregistrovali na RKS.

Ko će ovu meru od sutra sprovoditi još uvek nije poznato, jer iz centralnih policijskih institucija informacije izostaju. Istovremeno, iz Kosovske policije Direkcija Sever ovog popodneva saopštili su za naš portal da im do tada nije dostavljen nijedan zvaničan dopis o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari