Nehamer uoči sastanka u Beogradu: Austrija, Mađarska i Srbija stvaraju snažnu osovinu u borbi protiv ilegalnih migracija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je uoči susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beogradu, da je cilj sastanka da se stvori snažna osovina u borbi protiv ilegalnih migracija i usvoje zajedničke mere za jačanje zaštite granica.

Sastanak trojice lidera u Beogradu treba da uputi „snažan signal da će mere biti dodatno pooštrene“, a težište razgovora će biti jačanje zaštite granica i mere za readmisiju ilegalnih migranata, najavio je Nehamer, a preneo njegov kabineet.

U pratnji Nehamera u Beograd dolazi i austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg koji će se posle podne sastati sa šefovima diplomatija Srbije i Mađarske Ivicom Dačićem i Peterom Sijartom.

Nehamer je u sinoćnjem saopštenju ponovio ocenu da je sistem azila Evropske unije „propao“ i da se ne sme dozvoliti da se poistovećuju ekonomski migranti i izbeglice, i da mnogi bez izgleda da će dobiti azil kreću na put u Evropu.

„Sve dok Evropska komisija nešto odlučno ne preduzme, moramo sami da preduzimamo mere i to i činimo“, rekao je Nehamer.

Austrijski kancelar je rekao da će njegova zemlja pomoći Srbiji „u tome da se readmisija u zemlju porekla obavlja direktno iz Srbije – dakle još pred kapijama EU“.

Vučić, Nehamer i Orban održali su 3. oktobra u Budimpešti sastanak posvećen ilegalnim migracijama.

Nehamer je tada rekao da je dogovorena intenzivnija saradnja policija tri zemlje radi efikasnije borbe protiv migracije. On je tada najavio i da će Austrija obezbediti policijsku pomoć Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Orban se založio i formiranje „okruga za izbeglice“ izvan EU, u kojima bi bili podnošeni zahtevi za azil i „da izbeglice ne mogu da stupe na tlo EU dok im ne bude odobren zahtev“.

Za 16. novembar, u 14.15 u Predsedništvu (Andrićev venac 1) najavljen je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Madjarske Viktora Orbana i kancelara Austrije Karla Nehamera,  u 15 sati je plenarni sastanak delegacija tri zemlje, a u  16 konferencija za novinare trojice zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari