Telefonske konsultacije predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i kabineta predsednika Srbije sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i šefovima diplomatija najznačajnijih članica Unije, u vezi postizanja kompromisa oko teksta kosovske rezolucije, uveliko traju.

Nije neophodno da delegacija Srbije otputuje u Brisel kako bi se obavio taj posao. S druge strane, sutrašnja poseta Borisa Tadića Eštonovoj u Briselu, trebalo bi da zaokruži i definiše rezultate tih pregovora, odnosno pozicije Srbije naspram EU, kada je reč o predstojećem zasedanju Generalne skupštine UN, 9. septembra – ocenjuje za Danas Nikola Jovanović, glavni urednik časopisa Izazovi evropskih integracija.

Jovanović, međutim, ukazuje na mogućnost da i pored intenzivnog usaglašavanja stavova između Srbije i EU, uz demonstraciju volje da se postigne kompromis, do toga uopšte ne dođe.

– Vrlo sam oprezan u vezi očekivanog kompromisa Srbije i Unije. Ideja jeste da Srbija pokaže dobru volju za dogovor u vezi teksta rezolucije, ali to ne znači i da će do dogovora doći – smatra Jovanović.

Naš sagovornik to objašnjava nezadovoljstvom zbog stava EU da najviše što može da ponudi za eventualno odstupanje Srbije od prvobitnog teksta kosovske rezolucije jeste prihvatanje kandidature za članstvo u Uniju za godinu i po dana.

– Evropska perspektiva je na dugom štapu. Okolnosti su takve da, ukoliko Srbija odluči da popusti u vezi kosovske rezolucije, neće biti konkretnih i vidljivih koraka u nastavku evropskih integracija – ističe Jovanović.

On demantuje medijske spekulacije da bi 9. septembra moglo doći do odlaganja glasanja o tekstu kosovske rezolucije.

– Generalna skupština UN zaseda uvek drugog utorka u septembru. Tačka o kojoj govorimo već je odavno uvrštena u dnevni red. Ako je poenta tih novinarskih špatki“ da Srbija ima moć da utiče na odlaganje glasanja o tekstu rezolucije o Kosovu, onda to demantujem činjenicom da Boris Tadić nema moć da utiče na pomeranje sednice GS UN. S druge strane, mislim da je vrlo realno da se na samoj sednici amandmanima utiče na tekst rezolucije – naglašava Jovanović.

Upitan šta je to što Srbija, prema njegovim saznanjima, traži od Unije za korekciju nekoliko ključnih stavova napisanih u kosovskih rezoluciji, Jovanović ocenjuje da to mogu biti i pregovori o budućem položaju severa Kosova.

– Ne isključujem mogućnost da Srbija traži i da se zadrži status kvo na severu Kosova, odnosno da se odustane od centralizacije vlasti, što je politika Prištine, ali to ne bih nazvao podelom Kosova – ocenjuje Jovanović.

Na pitanje da li je prostor za manevrisanje Srbije povećan, s aspekta činjenice da postaje sve izvesnije da bez regionalne saradnje nema napretka u evropskim integracijama nijedne zemlje Zapadnog Balkana, Jovanović kaže da je sve izvesnije da će nakon ulaska Hrvatske u Uniju, preostale zemlje to učiniti u paketu.

– Mislim da nijedna zemlja ne želi da koči taj proces – zaključuje Jovanović.

ŠPINDELEGER: Rezolucija štetna po Srbiju

Beč – Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger preporučio je kompromis Srbije i EU povodom srpske rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, navodeći da bi bilo štetno za put Srbije u Uniju ukoliko bi došlo do samostalne rezolucije.“Mi razumemo da Srbija ne želi već sutra da prizna Kosovo, ali ne možemo prihvatiti da se nezavisnost Kosova još jednom dovede u pitanje. Ukoliko bi Beograd, ipak, uspeo da izdejstvuje rezoluciju protiv tog stava EU, to bi bilo štetno za put Srbije u Evropu“, upozorio je Špindeleger. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari