Nekadašnji kosovski šef diplomatije: Kurti da podnese ostavku, ako je prihvatio nacrt ZSO koji je procureo u javnost 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

Nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi ocenio je da bi premijer Aljbin Kurti trebalo da podnese ostavku, ako je prihvatio nacrt statuta ZSO, koji je procureo u javnost, prenosi Kosovo online.

„Samo pročitajte nacrt statuta ZSO, kosovski mediji javljaju da je procureo. Predlog Edija Rame bio je bolji za Kosovo. Ovaj se približava predlogu Fondacije Fridrih Ebert, ali sa dosta pisanih izjava uveravanja za poštovanje kosovskog ustava“, napisao je Seljimi na društvenoj mreži „Iks“.

On je izneo delove tog dokumenta i naglasio da postoje stavke koje mu se ne dopadaju.

„Ovo su neke od stavki koje se ne dopadaju: ZSO može biti raspuštena samo odlukom sopstvene skupštine, Grad Severna Mitrovica je administrativni centar ZSO, Zajednica neće dobiti dodatne izvršne nadležnosti u poređenju sa svojim opštinama članicama, svaki spor između ZSO i centralnih vlasti u vezi sa Statutom biće upućen na arbitražu (zašto ne sud). Problematično je i osnivanje privatnih srpskih obrazovnih i zdravstvenih preduzeća u javnim zgradama“, naveo je Seljimi.

 

Kako kaže, ako je to stvaran dokument – Kurti treba da podnese ostavku, ako je na to pristao.

„Ako je ovo statut i Kurti ga je prihvatio, moralno je da odmah podnese ostavku. On je izazvao krv na ulicama optužujući sve da su izdajnici čak i pre izrade bilo kakvog statuta. Izgubio je 10 godina i podršku saveznika. Ovo je najgori urađen posao. Za ovaj nacrt ZSO za koji se tvrdi da je predlog EU koji sada objavljuju mediji, izvor je Burim Ramadan, bivši poslanik ABK, bivši generalni inspektor Kosovske obaveštajne službe. Objavio ga je na svom blogu“, naveo je Seljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari