Nema konsenzusa o državi: Zaključak tribine posvećene Zoranu Đinđiću 1Foto: FoNet/Medija centar

Kada je reč o fundamentalnim pitanjima države – koja je njena teritorija, koji je njen narod i kakva je njena vlast, mi nemamo konsenzus, rečeno je večeras na tribini „Srbija kao nedovršena država – kako do slobodnih i poštenih izbora?“, posvećenoj 21. godišnjici ubistva Zorana Đinđića.

Profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković istakao je da u Srbiji ne postoji legitimitet državne vlasti, jer se ne može verovati rezultatima izbora.

Marinković je ocenio da se može konstatovati da su sve faze izbornog procesa zapravo dovedene u pitanje i da su jasne istovetnosti i sličnosti u malverzacijama prilikom raspisivanja izbora i manipulacijama prilikom raspuštanja Skupštine Srbije.

Dodao je da se i ostale faze izbornog procesa – od kandidovanja preko izborne kampanje i zaključivanja biračkih spiskova, bile obeležene malverzacijama.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović rekao je da je održavanje podela trajno nasleđe politike Aleksandra Vučića i da je to strašna stvar sa kojom će biti potrebno suočiti se kada bude deinstaliran režim Aleksandra Vučića.

Jovanović je rekao da je zastrašujuća poruka „onoga što je Vučić organizovao 17. decembra 2023. godine pod nazivom izbori“ i da u takvoj igri niko osim njega ne može da osvoji vlast.

Prema njegovom mišljenju, postoje dve mogućnosti da se građani izbore sa tim – da se saglase s tim da se vlast ne može smeniti na izborima, pa će biti smenjivana drugačije, ili da učine sve što mogu da se izbore za što je moguće poštenije i slobodnije izbore, jer „nikada nećemo imati ni blizu ideala slobodnih i poštenih izbora sa Aleksandrom Vučićem“.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov rekao je da predstoji apsolutna mobilizacija svih građana koji žele da žive slobodno.

Nedeljkov je rekao da je problem kako objasniti građanima koncept „sada već otrcane fraze“ o demokratiji ili slobodnim izborima, ukoliko građani znaju da njihov život funkcioniše tako da – ako žele da se leče ili dobiju posao, moraju da odu lokalnom partijskom moćniku i da učine nešto što traže od njih.

Nedeljkov je rekao da Srbija nikada neće imati slobodne i poštene izbore ako građani sami ne urade sve što je u njihovoj moći i ne izbore se za poštene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari