Nema novog pregovaračkog okvira 1Foto: Fonet/AP

Pregovarački okvir za poglavlje 35, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja, u pregovorima o članstvu Srbije sa EU.

On je definisan  pre godinu dana, a za donošenje novog pregovaračkog okvira bila bi potrebna saglasnost svih država članica EU, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući jučerašnju poruku direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića kako je „nedopustivo da se izveštaj Edite Tahiri o sprovođenju Briselskog sporazuma uključuje u pregovarački okvir za poglavlje 35“.

Naši sagovornici ne isključuju mogućnost da postoji potreba da se napravi novi akcioni plan za poglavlje 35, odnosno da se Đurićeva izjava na to odnosi, ali da se „zvanični Beograd oglušuje o činjenicu da ne može da bude nastavljen ovaj format pregovora sa Prištinom, što znači da dve strane nisu usaglasile mehanizam izveštaja“.

„Moguće je da su pojedini delovi izveštaja Edite Tahiri ušli u akcioni plan za poglavlje 35, ali ne i u pregovarački okvir. U svakom slučaju, EU je dosta Marka Đurića, čija retorika može da se tumači i kao stav da je Brisel nedosledan, a nedavno je on, podsetimo, pričao i o ultimatumu EU zvaničnom Beogradu u vezi sa sporazumom o telekomunikacijama. Ostaje pitanje da li je Đurić usaglasio svoju retoriku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalima iz državnog vrha, imajući u vidu i nedavne poruke predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se više ne može pregovarati kao dosad. Postoji, dakle, opasnost od prekida briselskih pregovora jer Beograd trenutno ne radi u skladu sa sugestijama EU kada je o normalizaciji odnosa sa Prištinom reč i ne ispunjava ranije postignute dogovore“, ističu oni.

Izvori Danasa ukazuju i da situaciju dodatno zaoštrava spor u vezi sa vlasništvom nad Trepčom, kao i nedavno hapšenje kosovskog policijskog komandanta Nehata Tačija. Prema njihovom mišljenju, „dalje konfrontacije Beograda sa Briselom mogu samo da idu na štetu Srbiji, dok se, s druge strane, očekuje da Kosovo u narednih nekoliko meseci postane kandidat za članstvo u EU“.

EU neće intervenisati u cilju oslobađanja Nehata Tačija, jer se ne meša u sudske sporove, tvrdi pak prištinski list Zeri. Skupština Kosova usvojila je protekle sedmice rezoluciju u kojoj se, između ostalog, od EU traži da pomogne u oslobađanju Tačija.

Predstavljen izveštaj

Na jučerašnjoj sednici Odbora za KiM Skupštine Srbije Đurić je ocenio da je „separatizam na KiM ušao u novu, opasnu fazu, koja znači otimanje, pljačku, oduzimanje imovine i pokušaj da se pre pregovora u Briselu pronađe rešenje za imovinu“. Posle predstavljanja Đurićevog izveštaja o situaciji na Kosovu, poslanica DS Gordana Čomić ocenila je da u tom dokumentu „nema suštine“, odnosno da nije pomenuto šta se radilo u proteklih pola godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari