Specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt izjavio je juče u Beču da neće doći do podele Kosova već da će biti uspostavljene specijalne veze između Beograda i srpske manjine u Pokrajini koja je proglasila nezavisnost 17. februara.
– Prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija predviđena je decentralizacija uz stvaranje novih opština u prilog srpskim zajednicama, ali neće biti podele, to nije predviđeno.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt izjavio je juče u Beču da neće doći do podele Kosova već da će biti uspostavljene specijalne veze između Beograda i srpske manjine u Pokrajini koja je proglasila nezavisnost 17. februara.
– Prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija predviđena je decentralizacija uz stvaranje novih opština u prilog srpskim zajednicama, ali neće biti podele, to nije predviđeno. Planira se uspostavljanje specijalnih veza između Beograda i srpskih zajednica i mislimo da je to realističan pristup koji odražava sadašnje stanje – rekao je Fejt novinarima, a prenosi agencija AFP.
Fejt je govorio posle osnivačkog sastanka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) koja uključuje 15 zemalja koje su priznale novu državu i koja će biti zadužena za nadgledanje nezavisnosti Kosova. Agencija dodaje da je osnivanje ove grupe predviđeno u Ahtisarijevom planu koji je predstavljen prošlog aprila, ali koji nisu usvojile Ujedinjene nacije zbog odbijanja Moskve da prihvati nezavisnost srpske pokrajine. Fejt, koji je na sastanku imenovan za visokog međunarodnog civilnog predstavnika za Kosovo, podsetio je da će pobornici nezavisnosti da se oslanjaju na Athisarijev plan pri uspostavljanju nove države Kosovo.

Buš za poštovanje prava manjina u Pokrajini

Vašington – Predsednik SAD Džordž Buš izrazio je očekivanje da će nezavisno Kosovo poštovati prava manjina. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom Miroslav Topolanekom, Buš je rekao da su razgovarali i o Kosovu. Kao posledica rata koji se odvijao tokom godina vladavine Slobodana Miloševića, bila je želja „nas u Ujedinjenim nacijama da promovišemo ono što se naziva Ahtisarijev plan, što je nadgledano nezavisno Kosovo“, rekao je Buš, prema transkriptu postavljenom na Internet stranici Bele kuće. Ocenjujući da je Kosovo teško pitanje, on je rekao da „američka administracija podržava nadgledanu nezavisnost“. „Verujemo u slobodna društva i verujemo da će ono (nezavisno Kosovo) na kraju voditi ka miru. Granice Kosova su sada jasno definisane. Sada kao deo Ahtisarijevog plana mi potpuno očekujemo da ovo nezavisno Kosovo poštuje prava manjina unutar svojih granica. Naša pozicija je u tome jasna“, rekao je Buš. Predsednik SAD i češki premijer razgovarali su o bilateralnim odnosima, američkom antiraketnom štitu i učešću čeških trupa u Iraku i Avganistanu.

– Ovaj plan će pomoći Kosovu da se razvije u stabilnu, multietničku i demokratsku državu u srcu Evrope – rekao je Fejt i dodao da će ta država doprineti „obezbeđivanju stabilnosti“ na Balkanu.
On je istakao da su vlasti u Prištini prihvatile da „garantuju prava manjinama“ u novoj državi kao i da obezbede sigurnost za kulturnu i versku baštinu svih zajednica. Upravljačka grupa je ponovila šta se neće tolerisati.
– Nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje i da bi to obezbedili međunarodno prisustvo će biti u celoj zemlji, sloboda kretanja mora da bude obezbeđena na celoj teritoriji i nećemo prihvatiti formiranje bilo kakvih paralelnih institucija na teritoriji Kosova – kazao je.
Na pitanje o situaciji na severu Kosova, na granici sa Srbijom gde su izbili konflikti posle proglašenja nezavisnosti, Fejt je rekao da je „situacija tamo trenutno teška“ i da ne odgovara „željenom stanju“ i dodao da su zvaničnici EU na terenu gde i dalje traže lokaciju za njihovu kancelariju u toj oblasti. On je dodao da će biti pokrenuta kampanja upoznavanja javnosti sa Evropskom misijom jer „naša misija ne treba da bude viđena kao pretnja nego kao pozitivan doprinos za dobrobit svih zajednica“ u tom delu zemlje.
Međunarodna upravljačka grupa (International Steering Group -ISG) o Kosovu uključuje SAD, Francusku, Nemačku, Britaniju, Italiju, Finsku, Švedsku, Dansku, Švajcarsku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Belgiju, Austriju i Tursku. Fejt je još dodao da će grupa ostati u „tesnom kontaktu s Rusijom“ i da će, ukoliko Moskva izrazi želju da joj se pridruži, njen zahtev biti pozitivno rešen.
– Ali šanse za to nisu baš velike u ovom trenutku – dodao je Fejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari