Nema prostora za različita mišljenja, “kvaziravnopravnost” tokom kampanje nedovoljna 1Foto: printscreen

Kako mediji ispunjavaju zadatak objektivnog i istinitog informisanja javnosti i po čemu je ova predizborna kampanja posebna, neka su od pitanja na koja su odgovore davali učesnici “onlajn” tribine Danasa “Izbori, mediji i korona”, koja je održana večeras na platformi “Zoom” povodom dvadesetrećeg rođendana našeg lista. 

Novinarka Antonela Riha, na početku svog izlaganja, istakla je da pre svega misli da mi nemamo uslove za regularne izbore i da mediji i njihov sadržaj to jasno pokazuju. Ona je naglasila da je izveštavanje najvećih i najtiražnijih medija vrlo jednostrano i ukazala da nekoliko dana kampanje neće imati onaj efekat kakav bi moralo da ima izveštavanje medija, ne samo uoči izbora. 

– Za mnoge ljude je Dnevnik RTS-a glavni izvor informisanja kada je reč o izborima. To je program koji je “ukućanka” barem milion gledalaca i nisam baš sigurna da oni tokom ove kampanje mogu dobro da vide šta stranke nude i kakva je realna politička priča u ovoj zemlji. To je zato što imate jedan potpuno neravnopravan odnos između vladajuće stranke i njihovih koalicionih partnera i onoga što se pojavljuje u “izbornom bloku” gde je opozicija – istakla je Riha.

Kao primer, ona je navela praksu da vladajuće stranke nema u “izbornom bloku”, ali da u prvih petnaest minuta Dnevnika ima predsednika Vučića i predstavnika Vlade, koji se prikazuju kako navodno vrše državničke uloge.

– U tom smislu, kada posmatramo medije, a ja namerno uzimam Dnevnik RTS-a kao najgledaniji, mi imamo apsolutno neravnopravno predstavljanje stranaka – zaključila je Riha.

Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS-a, upitan kako ocenjuje Dnevnik javnog servisa i da li je to realna slika života u Srbiji, odgovorio je da on ne bi da ocenjuje Dnevnik svoje kuće, jer smatra da to nije pristojno.

– To mi zvuči kao kada đaka pitaju “koju bi ti ocenu dao sebi”. Ja bih uvek rekao “pa čuj, ako me pitaš, dao bih peticu”. Ne bih da se upuštam u to da li je Dnevnik dobar ili je loš. Mislim da je on takav kakav je i on je na izvestan način ogledalo društva. Nekome se to ogledalo sviđa, nekome se ne sviđa -poručio je Stanojević. 

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/3218413205049477/?v=3218413205049477&notif_id=1591697065120093&notif_t=live_video_explicit

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić, kazao je da je saglasan sa većinom komentara koje je čitao i pre nego što je ušao u to regulatorno telo, te da sada, posle četiri meseca u njemu, misli da je REM diskretniji nego što bi morao i trebao da bude. 

– Javni medijski prostor je javno dobro i tu nema šta da se pitamo da li se slažemo ili se ne slažemo oko toga. To je prosto tako. Nigde u svetu ne postoji da medijski prostor bude privatno dobro. Možete da dobijete licencu, to jest nacionalnu frekvenciju, ali vi ste dobili pravo da se vozite po autoputu – niste dobili deonicu autoputa. Ne možete vi da kažete “ti možeš da uđeš na ovaj put, a ti ne” ili “ti možeš da voziš 150 na sat, a ti smeš samo 50 na sat” – naglasio je Cvejić. 

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA, ukazao je da su na  osnovu monitoringa pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, zaljučili da u našim medijima u principu ne postoji pluralizam mišljenja. Prema njegovim rečima, od sredine oktobra prošle godine, predstavnici vladajućih stranaka su na RTS-u, Pinku, Hepiju, Prvoj i B92 bili oko 75 posto vremena. 

– Kada se o njima izveštavalo, u većini slučajeva to je bilo neutralno , ali je ogroman procenat pozitivnog. Veoma mali broj izveštaja je bio negativan prema akterima iz vladajućih struktura. S druge strane, imamo dva korpusa opozicije: jednu koja se opredelila da učestvuje na izborima i drugu koja je najavila bojkot. O opoziciji koja je najavila bojkot, izveštavalo se uglavnom negativno, dok se o opoziciji koja je najavila učešće na izborima izveštavalo neutralno – naveo je Nedeljkov.

On je postavio pitanje da li je dovoljno nekoliko nedelja “kvaziravnopravnosti” u izveštavanju tokom izborne kampanje, da se nadomesti suštinski i dubokousađeni izostanak pluralizma mišljenja, kada je reč o televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a naročito RTS-u. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari