Dva visoka funkcionera Socijaldemokratske partije (SPD), najjače opozicione stranke u Nemačkoj, optužila su juče kancelarku Angelu Merkel da je, odričući Srbiji dovoljnu zrelost za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, poslala pogrešan signal sa dugoročnim negativnim posledicama, i po Srbiju i po veru u vitalnost samog evropskog integracionog procesa.

Kako ističu, „ta vera je preko potrebna za rešavanje preostalih problema na Zapadnom Balkanu, od Bosne i Hercegovine do Albanije“, a sumnja u vitalnost integracija bila bi velika politička šteta.

Gernot Erler, zamenik šefa poslaničkog kluba SPD u Bundestagu i Peter Fridrih, ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne odnose u pokrajini Baden-Virtemberg, u gostujućem komentaru objavljenom u nemačkom dnevnom listu Frankfurter rundšau, tvrde da je Srbija bez sumnje postigla značajan napredak u ispunjavanju kriterijuma za status kandidata, kako ekonomskih, tako i pravnih i institucionalnih.

Dodaju da po svemu sudeći „perspektive Srbije za članstvo (U EU) sad treba da zavise od njenog konflikta sa Kosovom“. „Nesporno je da težak i nerešen konflikt oko Kosova predstavlja veliki problem. Naročito su neprihvatljivi najnoviji incidenti, u kojima su povređeni nemački i austrijski vojnici. Ali zar je rešenje tog problema u guranju perspektive Srbije za članstvo u daleku budućnost?“, pitaju se dvojica funkcionera SPD i upozoravaju da ovakav stav kancelarke Angele Merkel i drugih funkcionera vladajuće CDU, neposredno pred parlamentarne izbore u Srbiji, pothranjuje antievropske snage, pri čemu se, kažu, zaboravlja da je za Evropu od velikog značaja da podrži predsednika Borisa Tadića.

„Saglasno ovome, EK predlaže da se u slučaju Srbije učini najmanje prvi korak i Beogradu se dodeli status kandidata. To bi sprečilo da u srpskoj izbornoj bici, a izbori bi trebalo da budu održani u februaru 2012, dođe do nekontrolisanih frustrirajućih reakcija“, pišu Erler i Fridrih za Frankfurter rundšau.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari