Nemački ambasador na Kosovu: Za nas normalizacija odnosa sa Srbijom znači uzajamno priznanje 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je da Kosovo i Srbija treba sami da reše pitanje dijaloga, u čemu će i dalje imati podršku Nemačke.

Na Kosovu i Srbiji je da nađu rešenje, mi možemo samo da ponudimo podršku, ali ne možemo nikoga naterati da radi stvari koje ne želi. Možemo da kažemo da je put ka EU otvoren samo ako se susedi razumeju. U slučaju Kosova i Srbije to znači normalizaciju odnosa, a za nas normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje, rekao je Rode za Klan Kosova, prenosi Kossev.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Rode je istakao da njegova zemlja ne želi drugu Republiku Srpsku, ali je naglasio da postoje briselski sporazumi i da traži konkretne predloge od Vlade Kosova, rekavši da kada nešto odbijete, morate da iznesete svoj predlog.

Dolazim iz zemlje u čijoj pokrajini postoji danska manjina koja se finansira iz inostranstva. U Berlinu postoji slovenska manjina, koja ima svoje škole, svoju zastavu i oni ne potkopavaju nemački suverenitet. U Evropi postoje hiljade primera gde manjine imaju određena prava i svoje škole, kazao je Rode.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenje za Zajednicu srpskih opština, s tim što ono mora da bude evropsko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari