Nemanja Starović: Situacija na Kosovu nestabilna, a Srbija još čeka odgovor Kfora 1Foto: MSP

Situacija na Kosovu je nestabilna, a Srbija još čeka odgovor Kfora o raspoređivanju srpskih vojnika tamo, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović na brifingu za predstavnike stranih medija u Beogradu.

Na pitanje novinara da oceni kao predstavnik Ministarstva odbrane Srbije da li je situacija na ivici oružanog sukoba, kako je to u sredu rekla premijerka Ana Brnabić, Starović je rekao da su „veoma, veoma oprezni sa upotrebom reči i uvek ulažu napor da koriste jezik mira zbog odgovornosti koju nose“.

„S druge strane, imam puno razumevanje za rečenice koje su izgovorilo naša premijerka i naš predsednik“, rekao je Starović i dodao da je veoma teško proceniti situaciju na drugačiji način kada ste suočeni s direktnim pretnjama bezbednosti, dobrobiti, čak i po živote srpske populacije na severu Kosova.

Izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija u kojoj izražava zabrinutost da „uklanjanje barikada može da dovede do mogućih žrtava“, Starović je okarakterisao kao „praktičnu pretnju“ Srbima na Kosovu.

„Naš apel, ne samo gospodinu Kurtiju, već i svima drugima jeste da se uzdrže od korišćenja takvog jezika“, izjavio je Starović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je rekao i da Srbija strpljivo čeka odgovor Kfora na zahtev za raspoređivanjem pripadnika Vojske Srbije na Kosovo.

„Ne očekujemo“, dodao je Starović, „da će na naš zahtev da rasporedimo manji kontigent našeg vojnog osoblja da odgovore momentalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari