Nenad Čanak za HRT o Evroprajdu: Ono što gledamo, uglavnom je šminka za naivne 1Foto: HRT/Screenshot

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji „Nedeljom u 2“ na Hrvatskoj Radio Televiziji komentarisao je situaciju u Srbiji, odnos prema Rusiji i protivljenje velikog dela Srbije Evroprajdu. Uz to, govorio je i o stalnom zaoštravanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Čanak, koji se početkom devedesetih, kako navodi HRT, „pesnicama borio protiv divljanja šovinista u Vojvodini i protiv proterivanja Hrvata”, okarakterisao je sadašnju situaciju u Srbiji kao – bolju.

– Bolje je pre svega zato što nema rata, a rat je uvek izgovor za najgore stvari. Što se tiče položaja Hrvata u Vojvodini – Tomislav Žigmanov je ušao u Skupštinu Srbije kao poslanik, rekao je on.
Govoreći o jučerašnjem „Evroprajdu” u Beogradu, na kojem je i sam učestvovao, rekao je da je „predugo u politici da bi bio spolja impresioniran”.

„Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života“

– Ono što vidimo je uglavnom šminka za naivne. Ovo je bio ‘pregovarački ponos’. Nije čak ni bio kompromisan – radilo se zaista o nagodbi. To mi se nije dopalo. Imamo ‘pauka’. On je ministar unutrašnjih poslova u odlazećoj vladi. Aleksandar Vulin, ako ste čuli za taj oblik života. Njega su već ‘prevarili’ da nije reč o defileu već o ‘policijskoj pratnji učesnika koncerata’, rekao je Čanak.

Poenta je da osim nekoliko stotina organizovanih huligana koji su se sukobili sa policijom, nije bilo okupljanja, dodao je Čanak. Dakle, ni predstavnici tzv ultradesničari u Srbiji – koji su najavljivali okupljanja stotina hiljada boraca za konzervativne vrednosti.

‘Evroprajd – događaj koji se održava u laboratorijskim uslovima’

Stranku Boška Obradovića i sličnih – ‘Dveri’ je nazvao opskurnom, a Evroprajd u Beogradu ‘događajem sprovedenim u laboratorijskim uslovima’. To što nije bilo nasilja „niti je uspeh niti će išta promeniti”.

Činjenica da u Srbiji trenutno vlada vrsta ‘politike konsenzusa’ samo je razotkrivena, smatra on – „jer bez autentičnih političkih snaga, koje se autentično bore za nešto – ne možete razviti politički sistem“.

– Kakve nošnje, kakve tradicije. Ovo su priče za malu decu. To su izgovori koje sam viđao celog života, rekao je Čanak, podsećajući na proteste sa prostora bivše Jugoslavije gde su uvek napred nosili Titova slika i jugoslovenska zastava, „jer tada policija neće da štrajkuje“.

Nakon toga, dodaje, osmišljene su nove slike i nove zastave.

– Izrazi ‘samoupravni socijalizam’ i ‘aktivna mirna koegzistencija’ danas su postali ‘bez Crkve nema…’, ‘Ko u Crkvu dotiče najveće je moguće zlo’. Kakvu su crnu narodnu nošnju, ko pamti narodnu nošnju, nosili narodni pevači kada su pevali o čobanju ovaca do 70-ih godina, rekao je Nenad Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari