"Zaslužni energetičar Ruske Federacije": Nenadu Popoviću u Moskvi uručen orden na osnovu Putinovog ukaza 1Nenad Popović Foto: Medija centar

Predsedniku Srpske narodne partije Nenadu Popoviću, vlasniku ABS Elektro grupe i bivšem ministru u Vladi Srbije, danas je u Moskvi uručen orden „Zaslužni energetičar Ruske Federacije“, na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina.

Taj orden, koji je najviša profesionalna nagrada u Rusiji, Popoviću je na Dan energetike uručio resorni ministar Nikolaj Šuljginov, saopštila je Srpska narodna partija.

Popović je, kako se navodi, prvi strani državljanin kojem je dodeljen taj orden, „što svedoči o njegovom ogromnom ličnom doprinosu razvoju energetskog sektora Rusije“.

On je rekao da je nagrada „visoka ocena koju je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dao njegovom radu u proteklih 30 godina, odajući time priznanje ostvarenim dostignućima u jačanju energetske bezbednosti“.

„Ovo će mi, bez sumnje, biti motivacija da nastavim dalje, i da sa punom posvećenošću radim na razvoju odnosa naših bratskih država i naroda“, kazao je Popović, koji je od juna 2017. do oktobra 2022. bio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović, kome su SAD nedavno uvele sankcije, rekao je i da Rusija i Srbija nastavljaju da jačaju saradnju u energetskom sektoru, realizacijom zajedničkih projekata u sektoru nafte i gasa, „koji imaju za cilj da Srbiju učine jačom, boljom i uspešnijom“.

On je, kako se navodi, izrazio „iskrenu zahvalnost“ Putinu „na njegovom „dubokom razumevanju“ situacije u Srbiji, „sveobuhvatnoj podršci na političkom i diplomatskom nivou“, kao i „neprekidnom snabdevanju energentima po povoljnim cenama, što daje snažan podsticaj razvoju srpske privrede“.

Popovića je Putin 2010. odlikovao Ordenom prijateljstva, za veliki doprinos razvoju i jačanju ekonomskih i društvenih veza Rusije i Srbije. Odlikovan je i sa tri ordena Ruske pravoslavne crkve, koje mu je uručio Patrijarh moskovski i cele Rusije.

Sredinom novembra, američke vlasti su stavile Popovića na crnu listu, uz obrazloženje da je od 1990-ih koristio svoje poslove u Rusiji za sticanje bliskih veza sa visokim zvaničnicima Kremlja. „Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju da obezbedi poslove za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske privrede, kako bi izgradio lično bogatstvo kroz pronevere i poreske mahinacije“, navele su američke vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari