Nenezić: ZSO će biti samo udruženje preko koga novac ide iz Beograda 1foto: Kossev

Zajednica srpskih opština (ZSO) je prazna forma koja manje ili više služi za zamajavanje javnosti, izjavio je FoNetu pravnik Dragutin Nenezić i ocenio da se teren za njeno uspostavljanje svakodnevno priprema tako što joj se oduzimaju nadležnosti i funkcije.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova, predvideo da će ZSO na kraju biti „ono što je ugovoreno, obično udruženje preko kojeg novac ide iz Beograda na Kosovo“.

Za njega je sporazum Beograda i Prištine i realnost i predaja, „i još ponešto više od toga“.

Ako pod sporazumom podrazumevamo sve što je dogovoreno, to je na neki način predaja suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji, što se ovih dana sprovodi manje-više dogovoreno ili prećutno, ocenio je Nenezić.

Prema njegovom mišljenju, doba međunarodnih konferencija je prošlo, što je to na Balkanu bio aktuelno dok su trajali ratovi, a sada je „zaključano u evropski format i nema naznaka da će se iz njega pomeriti“.

Nenzić je dodao da svaka konferencija nosi sa sobom rizik nepovoljnih rešenja, što se videlo u prošlosti.

Ocenio je da živimo u dobu odmrzavanja zamrznutih konflikata ili čak njihovog završetka, a kao primer je pomenuo prošlogodišnje događaje u Azerbejdžanu i sada sukob u Palestini.

Nenezić je upozorio da „u tom smislu ni mi nismo izuzetak, jer se naš zamrznuti konflikt polako odmrzava, samo ćemo videti na kojoj temperaturi“.

Za njega dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo postoji, i ona je zapisana u Poglavlju 35 pristupnih pregovora.

Nenezić je ukazao da pristupa EU nema bez konačnog sporazuma sa Kosovom, „koji suštinski podrazumeva, ako ne formalno, onda de fakto priznanje“.

On je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali da ne može da isključi da će se to desiti, „jer kako su počeli, ne bi me čudilo da dotle i stignu“.

Trebalo bi organizovati referendum o Kosovu, ali se bojim da bi on prošao kao i većina sličnih dešavanja proteklih desetak godina, pri čemu mislim na izbore i ustavni referendum, rekao je Nenezić.

On je upozorio da rizik sukoba uvek postoji, „pogotovo sada, ali da se pogrešno percipira od koga taj rizik dolazi“.

Rizik sukoba prvenstveno dolazi od različitih bezbednosnih struktura u Prištini, koje su željne obračuna sa Srbima, samo to sada ne mogu u potpunosti da sprovedu i samo traže izgovor da dođe do toga, zaključio je Nenezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari