Nešnal Interest: Sudbonosni izazovi za Srbiju - sve teže održavanje odnosa sa Pekingom 1Foto: EPA/ WANG ZHAO POOL

Odnosi Srbije sa Kinom, kao najvećim spoljno-političkim partnerom izvan zapadnog sveta, uskoro bi mogli da se nađu pred „sudbonosnim izazovima“ usled poljuljanih odnosa Kine i Evropske unije i narastajućih tenzija u rivalstvu Kine i SAD, piše u najnovijem izdanju američkog magazina Nešnal interest (The National Interest).

Štampano izdanje ovog magazina posvećenog spoljno-političkim i bezbednosim pitanjima, u broju za mart/april, donosi tekst o sve izazovnijoj poziciji Srbije u odnosima sa Kinom.

„Za Beograd će postati sve teže i rizičnije da nastavi sa politikom „srednjeg puta“ i održava odnose sa Pekingom“, navodi Nešnal Interest u autorskom tekstu domaćeg istraživača Vuka Vuksanovića.

U analizi aktuelnih odnosa Srbije i Kine navodi se da je američko-kinesko suparništvo sve izraženije, a odnosi Kine sa Evropskom unijom postaju poljuljani, zbog čega bi Srbija mogla da se nađe pod sve većim pritiscima da izabere stranu, odnosno odrekne se jakih veza sa Pekingom.

„Politika velikih sila će zakucati i na srpska vrata. Održavanje balansa između velikih sila, bez svrtavanja uz neku od strana, postaće još veći izazov za Beograd u vreme narastajućeg kineskog uticaja“, navodi se u zaključku ove analize.

Obrazlažući ovakvo gledište, autor podseća da su odnosi Kine i Zapada sve lošiji i da u tom smislu pozicija Srbije, čiji su glavni partneri ipak na Zapadu, nije dugoročno održiva.

„Srpska spoljna politika ’vrdanja’ i balansiranja je taktička i oportunistička politika koja se može voditi samo dok postoji sistemski manevarski prostor“, stoji u tekstu.

Taj prostor za manevar sužava se s ozbirom da je EU već pokazala nelagodu prema Kini objavljujući strateški dokument u kome se Kina opisuje kao „sistemski rival“, a posebno je važna zabrinutost EU za prisustvo kineske kompanije Huaveji, sa bezbednosnog aspekta, koja je prisutna u Srbiji i sarađuje sa domaćom vlašću na sistemu pametnog nadzora.

„Presudni faktor ovih odnosa, međutim, biće Sjedinjene Američke Države i one će odneti prevagu“, navodi se u tekstu uz podsećanje da je krajem 2019. godine Srbija morala da odustane od nabavke naoružanja od Rusije kada se suočila sa pretnjom američkih sankcija.

„Nema sumnje da će SAD delovati na isti način i u pogledu Kine, svog jedinog realnog konkurenta među velikim silama. Kako se kinesko-američko rivalstvo bude zaoštravalo, neizbećno će dotaći i Srbiju“.

U tom kontekstu podseća se i na Vašingtonski sporazum, koji su potpisali predstavnici Srbije i Kosova sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a u kome je jedna od odredbi i zabrana uvođenja 5G mreže „nepouzdanih operatera“ što se odnosi na kinesku kompaniju Huaveji. Takođe, podseća se da je Ambasada SAD u Beogradu već „izrazila zabrinutost“ zbog namere Srbije da od Kine kupi raketni sistem protiv-vazdušne odbrane FK-3.

I administracija Džozefa Bajdena, koji je Trampa nasledio na mestu prvog čoveka SAD, nastaviće sa oštrom politikom prema Kini, procenjuje se u ovoj analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari