"Nestorović je Vučićevo bućkalo za somove": Sagovornici Danasa o ogromnoj pažnji medija u vezi sa događanjima unutar pokreta MI – glas naroda 1Foto: BETAPHOTO/Press centar UNS/MO

Činjenice o tome da od “slobodne volje” pokreta MI – glas iz naroda Branimira Nestorovića navodno zavisi formiranje vlasti u Beogradu u korist naprednjaka i socijlalista, odnosno izborno iznenađenje koje je ovaj pokret postigao, promovišući se na režimskim, a time i najgledanijim medijima, gde je propagirao teorije zavere i nenaučne uvide u stvarnost koja nas okružuje, uzrokovalo je ogromnu medijsku i načelnu pažnju javnosti o dešavanjima tokom rascepa te organizacije.

Sagovornici Danasa saglasni su i da je Branimir Nestorović Vučićev projekat i pion, da ne bi prešao cenzus na izborima bez pomoći predsednika Srbije, kao i da njegovo “nećkanje”, odnosno protivljenje ulasku u koaliciju u beogradskoj vlasti, zapravo, za Vučića predstavlja iznalaženje rešenja u odnosu na zahteve EU da se istraži izborna krađa, u decembru prošle godine.

"Nestorović je Vučićevo bućkalo za somove": Sagovornici Danasa o ogromnoj pažnji medija u vezi sa događanjima unutar pokreta MI – glas naroda 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

“Jedan deo javnosti, u koji spadam i sama, pomalo se i raduje ovoj propasti Nestorovićevog pokreta”

Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, kaže za Danas da je interesovanje javnosti potpuno očekivano, jer je ovaj pokret u centru pažnje još od izbora, pošto od njih praktično zavisi formiranje gradske vlasti u Beogradu.

– Sad kad su se raspali, jasno je da od toga nema ništa. Jedan deo javnosti, u koji spadam i sama, pomalo se i raduje ovoj propasti jer je reč o grupi teoretičara zavera, antivakcinaša, koji nisu bezazleni, već te stavove šire iz ličnog, finansijskog interesa. Dakle, da, ima nas koji želimo da takav pokret oslabi ili potpuno iščezne sa javne scene – ističe sagovornica Danasa.

A onda, tu je oportunizam i populizam Branimira Nestorovića, dodaje, koji je od februara 2020. do danas nanosio štetu javnom zdravlju na mnoge načine.

Opet, za društvo je zdravo da njegovi stavovi imaju što manju podršku, kaže Gligorijević.

Na kraju, ne bih zanemarila ni faktor zabave, kaže dalje, zbog kog deo javnosti pomno prati ovaj rascep.

– To je jedini momenat kod kog bih bila izuzetno oprezna. Deo javnosti se smeje Nestoroviću od kad je postao poznat široj javnosti. A zapravo, posledice njegovog delovanja su ozbiljne i opasne, tako da ga treba shvatiti ozbiljno. Ne njega kao političara, pa ni kao lekara, nego kao opasnu društvenu pojavu – zaključuje Jovana Gligorijević.

dinko gruhonjić foto medija centar
Foto: Medija centar

“Cela priča sa Nestorovićem je najobičniji jeftini spin za zamajavanje javnosti i manipulaciju izborima”

Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i profesor Univerziteta u Novom Sadu, kaže za Danas da “cela priča sa Nestorovićem je najobičniji jeftini spin za zamajavanje javnosti i manipulaciju izborima, a sada i za manipulaciju i izazivanjem tobožnje “neizvesnosti” oko toga da li će biti formirana vlast u Beogradu ili neće, ili će biti održani ponovljeni izbori”.

– Kako je Nestorović odjednom postao politički faktor, i bez ikakve stranačke infrastrukture preskočio izborne cenzuse? Zahvaljujući Vučiću i “naprednjacima”, naravno. Ko režira ove raskole? Vučić, naravno. Otkud Nestoroviću, koji se ispisao iz reda lekara neprestanim kršenjem Hipokratove zakletve, ignorisanjem nauke i širenjem najgorih mogućih teorija zavere, tolika popularnost? Zahvaljujući režimskim spin doktorima. Dakle, u pitanju je još jedno bućkalo za somove. Plašim se da će se mnogi na njega ponovo uhvatiti, umesto da se bave pripremama za izbore koji će se održati verovatno početkom juna – zaključuje naš sagovornik.

"Nestorović je Vučićevo bućkalo za somove": Sagovornici Danasa o ogromnoj pažnji medija u vezi sa događanjima unutar pokreta MI – glas naroda 3
Foto: N1

“Nestorovićev pokret od svog nastanka funkcioniše kao satelit SNS”

Prema rečima sociioga Darija Hajrića, Nestorovićev pokret od svog nastanka funkcioniše kao satelit SNS.

– Ljudi koji su mislili da glasajući za njih ne daju svoj glas SNS-u nego nekakvoj nezaviskoj opciji treba da se zapitaju kakav su tačno integritet očekivali od osobe koja već godinama ima ogroman prostor u pro-naprednjačkim medijima i koja se vladajućoj partiji nikad ničim nije konfrontirala. Transfer njihovih glasova u vidu mandata tog pokreta u ruke SNS bio je samo pitanje toga da li će SNS-u to zatrebati ili ne – kaže Dario Hajrić.

Oni trenutno žele da preuzmu Nestorovićeve odbornike koji su im potrebni za većinu u Beogradu, kaže, ali ne žele da demaskiraju njegovu ulogu piona.

– Čitav dalji igrokaz oko izlaska iz postojećeg pokreta i eventualnog pravljenja novog služi samo tome da se Nestorović iskoristi na još jednim izborima kao tobožnja nezavsina opcija, pre nego što ga trajno apsorbuju ili ugase – smatra Hajrić.

Znamo ovo zato što smo više puta videli isti proces sa drugim „nezavisnim“ političkim figurama, ističe dalje, poput Šapića i čitavog niza manjih pokreta i stranaka.

– Njihova jedina namena je da pokupe deo nezadovoljnih birača i nakon izbora ih prebace SNS-u. Te organizacije se ciljano prave zbog toga, i ne treba se čuditi kada ispune svoju jedinu ulogu – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari