Neuspeh u smirivanju situacije na severu Kosova imaće posledice, EU spremna na odlučne mere 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija (EU) je danas saopštila da će neuspeh u deeskalaciji situacije na severu Kosova imati „negativne posledice“ i istakla spremnost da „sprovede odlučne mere“.

„Očekujemo da Kosovo odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova“, navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u ime članica EU.

Dodaje se da gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti van opštinskih zgrada.

Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine, navodi EU i dodaje da očekuje učešće kosovskih Srba na tim izborima.

EU je izrazila zabrinutost zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

EU je ponovila da najoštrije osuđuje nasilje nad građanima, pripadnicima Kfora i policije, kao i novinarima na severu Kosova.

„Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih neiskoordiniranih mera. Hitno treba ponovo uspostaviti mir“, navodi se u saopštenju.

EU očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah uključe u dijalog, koji se vodi uz posredstvo Unije, kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova.

„Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja ili preduslova“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari