Nije važno ko su novi ministri, Vučić se za sve pita: Opozicija o sastavu nove vlade 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predloženim sastavom nove vlade, parlamentarna opozicija nije izneđena. Tvrde da je u “ Vučićevoj Srbiji“ sasvim svejedno ko je formalno predsednik vlade, a ko su formalno ministri u pojedinim resorima, jer je Aleksandar Vučić i premijer i ministar za svaki resor. Najavljuju i da neće podržati izbor nove vlade u parlamentu.

Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, kaže da su u Vučićevim vladama isključivo poslušnici, muljatori i grebatori i da ni ova vlada neće biti drugačija.

„Većina članova Vlade, počev od premijerke pa nadalje, ili nema nikakvu struku, ili im struka nema veze sa resorom u kojem postaju ministri. Kakve veze Miloš Vučević sa odbranom, Irena Vujović sa ekologijom, Selaković sa radom, ili Vesić sa građevinskom strukom? A da ne spominjem koalicione partnere i njihove „stručnjake“ od Baste, preko Tončeva, do Ružića? Pa, nikakve. Zato što je sistem postavljen tako da se jedan čovek pita za sve i da jedan čovek o svemu odlučuje“, ističe Rakićeva.

Dodaje da je jednako nebitno ko je u takvoj vladi, kao i ko nije od onih koji su do sad bili.

„Nema nikakve sumnje da će dosadašnji ministri – Vulin, Stefanović, Zorana Mihajlović, Nedimović i ostali – dobiti nove funkcije izvan vlade kao što su ih dobili i oni pre njih. Ko se danas uopšte seća ministra Sertića, Rodića, Bačevića, ili Glamočića? Sigurno niko. Ali svi oni su zbrinuti i svi imaju nameštenja i apanaže. Tako da se nova Vlada u jednoj rečenici može opisati – Vučić je nešto promenio da bi sve ostalo isto“, navodi sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, ohrabrujuće je jedino to što je ovo poslednja vlada koju sastavlja Aleksandar Vučić i koja se sastavlja po principu „malo za Istok, malo za Zapad“.

„Jedino Srbija i građani Srbije u ovoj Vladi neće imati nikog svog“, zaključuje poslanica DS.

I Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, navodi za Danas da je potpuno nevažno ko su personalno ministri, ili drugi fukcioneri vlasti, jer sve odluke donosi jedan čovek.

„Iako medju ministrima ima i javnosti nedovoljo poznatih imena, sumnjam da će bilo ko od njih u Vladi Ane Brnabić moći da sprovede bilo šta što nije i interesu SNS. To smo već videli kako se završilo sa Dušanom Vujovićem ili Lazarom Krstićem. Posebno je ponižavajuće kada im Vučić odredi da će im mandat trajati godinu dana i oni to prihvate“, ocenjuje Aleksić.

I Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Zajedno – Moramo u Skupštini Srbije, nije iznenađen predloženim sastavom vlade.

„Vreme radi protiv Srbije. Svaki dan koji prođe, a da nismo doneli odluke koje nas vode ka strateškom dogovoru sa Zapadom je gubljenje prilike da dođemo do rešenja koja su u interesu države i svakog građanina. Treba da dođemo do toga da zapadni Balkan dugoročno postane prostor mira, stabilnosti i snažnog ekonomskog razvoja, koji će ljudima na ovom prostoru otvoriti mogućnost da žive u blagostanju“, ističe Zelenović i dodaje da ova vlada, očigledno neće voditi takvu politiku.

Napominje i da će stranka Zajedno biti opozicija ovoj vlasti.

„Borićemo se da građanima predočimo našu politiku i dobijemo podršku da promenimo Srbiju“, poručuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari