"Sve u svemu, nova Vlada ne obećava ništa dobro": Bojan Pajtić za Danas 1Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

„Kada pogledate sastav nove Vlade, neizbežno se nameće pitanje – zar je za ovo bilo potrebno šest meseci? Za ovakav spisak je šest minuta intenzivnog promišljanja sasvim dovoljno“, kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor novosadskog univerziteta, reagujući na sastav buduće vlade.

Prema njegovim rečima, nosioci najvećeg broja afera su i dalje na visokim pozicijama u Vladi, a novine u njoj su simbolične.

„Možda se jedina pozitivna stvar ogleda u tome što će ministar za manjinska pitanja biti predstavnik hrvatske zajednice, pa to možda pomogne stišavanju stalnih tenzija sa našim zapadnim susedima. Inače, očigledno je da Vlada nije sastavljena radi zadovoljavanja potreba srpskog društva, već je funkcija ovog i ovakvog sastava da razreši probleme sa kojima se Vučić sučelio zbog rata u Ukrajini“, navodi Pajtić.

Ocenjuje i da izostanak Zorane Mihajlović (koja u javnosti važi za eksponenta zapadnih interesa) predstavlja poruku Rusiji – mi ne dozvoljavamo da nam Zapad vodi politiku. Međutim , kako kaže, izostanak Vulina znači signal Zapadu da Putin ostaje bez svog najvatrenijeg podržavaoca u srpskoj Vladi.

„Od politike “dobro jutro čaršijo na sve četiri strane”, došlo se do politike “laku noć čaršijo na sve četiri strane”. Naivno je, međutim, Vučićevo očekivanje da će i dalje, u ovim međunarodnim okolnostima, moći da zadrži poziciju neutralnosti koja je štetna za građane Srbije, jer nas dugoročno gura u konfrontaciju sa EU i SAD“, navodi sagovornik Danasa.

Sastav Vlade, prema njegovim rečima, govori nam još nešto – odsustvo Nebojše Stefanovića, koji ima iza sebe istoriju prikrivenih sukoba sa Vučićem.

„To znači njegovo konačno puštanje niz vodu, kao i potencijalni obračun sa njim, pod plaštom “borbe protiv korupcije” kojoj Stefanović jeste bio sklon, ali ne i koliko njegov šef. Sve u svemu, nova (stara) Vlada ne obećava ništa dobro, međutim, s obzirom da je u ovoj zemlji jedan čovek ministar svega – to je bilo i za očekivati“, zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari