Nikolić: Iznenadila bi me kandidatura Vučića 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi ga iznenadila kandidatura premijera Srbije Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Nikolić je istakao da on smatra da Vučić dobro obavlja posao predsednika Vlade Srbije i da ne veruje da bi tako lako odustao od toga da nastavi da beleži uspeh. Nikolić je izjavio da se sa Vučićem dogovorio da odluku o svojoj eventualnoj ponovnoj kandidaturi za predsednika Srbije saopšte na praznik Sretenje, 15. februara.

Pošto je uneo badnjak u zgradu predsednika Republike, Nikolić je rekao da su Vučić i on o svemu razgovarali i da su saglasni da ulazak u kampanju tri-četiri meseca pre izbora ne bi bio koristan ni za jednog od njih dvojice. Nikolić je istakao da ni u kom slučaju ne bi bio protivkandidat Vučiću i da se ne bi kandidovao bez podrške Srpske napredne stranke. Ocenjujući da je Vučić kao premijer u protekle četiri godine „podigao Srbiju“, Nikolić je rekao i da je potrebno da na mestu predsednika vlade bude čovek sa velikom energijom.

Smatram da Srpska napredna stranka nije razočarana time što me je pre pet godina predložila za predsednika, napomenuo je Nikolić. Na pitanje da li bi u slučaju da ne dobije podršku SNS poslanici te stranke koji ga podržavaju uskratili poverenje vladi, Nikolić je odgovorio da on ni ne zna imena svih poslanika SNS i da nema svoje poslanike.

Upitan o izjavi Bakira Izetbegovića da razmisli da li će prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske, Nikolić je rekao da Izetbegović greši ako smatra da Nikolić ima veći interes da bude prijatelj sa njim nego sa Republikom Srpskom. Prema Nikoliću, problem sa Izetbegovićem je u tome što on smatra da samo on predstavlja BiH i da onaj ko nema dogovor sa njim nema dogovor ni sa tom državom. Nikolić je istakao da u BiH treba uvažavati stavove sva tri naroda i oba entiteta, a da on kao predsednik Srbije ima ustavnu obavezu da brine o Srbima, ma gde oni živeli.

„Građani Republike Srpske su doneli odluku na referendumu i tu se više ne pitamo ni Bakir Izetbegović ni ja, nego narod“, rekao je Nikolić. Nikolić je ukazao da je Izetbegović dolazio u Novi Pazar i da se tada nije javio nikome u Srbiji. „Ja sam prošli put prihvatio Izetbegovićev savet, dat bez moje molbe, da nisam dobrodošao u Sarajevo i nisam ni otišao. Ako i sada bude rekao da nisam dobrodošao u Sarajevo, onda u BiH treba da razmisle da li jedan čovek može da odlučuje kako će da izgledaju odnosi Bosne i Srbije“, rekao je Nikolić. On je istakao i da bi Izetbegović „trebalo da se pokrije ušima“ nakon onoga što je u Srebrenici doživeo Vučić.

Nikolić je rekao i da je Srbija poštovala proceduru i da je preko svoje Kancelarije za Kosovo i Metohiju najavila njegovu posetu Kosovu i Metohiji, a prištinske vlasti nisu zvanično odgovorile, nego su odluku objavile u medijima. Prema Nikoliću, prištinske vlasti se kriju „iza velikog brata“, ali rukovodstvo Srbije vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe i da to ne naškodi interesima zemlje. „Rukovodstvo Srbije vodi računa o tome da ni sa kim ne uđe u velike sukobe i da to ne donese nekakve mere prema Srbiji. Videli ste da se ne ustručavaju ni velikim partnerima da uvode različite mere, a kako bi tek Srbiji“, ocenio je Nikolić. Nikolić smatra da je Srbija poverila Kosovu i Metohiji nadležnosti u meri u kojoj je to mogla. „Čini mi se da bi sve ostalo o čemu bi se razgovaralo bilo uvod u nekakvo mirno saglašavanje sa tom nezavisnošću“, napomenuo je Nikolić.

Nikolić je rekao i da je Francuska dobro učinila što je uhapsila Ramuša Haradinaja i da će se videti kakva će biti sudbina zahteva Srbije za izručenje. On je rekao i da smatra da Srbija ne treba da odustane od poternice za Haradinajem, a onima iz sveta koji to savetuju poručio je da vode računa o svojim državama i porodicama.

Nikolić je pravoslavnim vernicima čestitao Badnji dan i Božić kao najradosniji hrišćanski praznik, a svim građanima Srbije je poželeo mir. „Mi danas treba da se pomirimo sa onima sa kojima nismo u dobrim odnosima, a sebe sa svojim ambicijama i željama, od kojih mnoge nisu čak ni ostvarive ili bi njihovo ostvarenje zavisilo od toga koliko ljudi će da pati“, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari