– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u NJujorku prisustvuje prijemu koji priređuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama povodom 70. Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju sa medijima, Nikolić će razgovarati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

U saopštenju se navodi da će Nikolić potom prisustvovati prijemu koji organizuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini. Nikolić će se učesnicima 70. Zasedanja Generalne skupštine UN obratiti u sredu, 30. septembra, oko 21 sat po evropskom vremenu, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije se na marginama zasedanja GS UN susreo sa predsednikom Egipta, generalom Abdelom Fatahom al Sisijem. Dva predsednika su razgovarala o migrantskoj krizi, o kojoj je predsednik Nikolić rekao da predstavlja veliki ispit za Evropu i njene temeljne vrednosti. Nikolić je posebno istakao da će se Srbija i ubuduće prema migrantima odnositi odgovorno i civilizovano.

Prema Nikolićevom saopštenju, Sisi je izneo uverenje da se kriza sa migrantima neće moći rešiti dok se ne okončaju sukobi na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i Iraku. Predsednik Srbije je izložio egipatskom predsedniku argumente kojima Srbija želi da spreči inicijativu Albanije da se takozvana „Republika Kosovo“ primi u Unesko. Predsednik Sisi je obećao da će, u duhu tradicionalnog prijateljstva Egipta i Srbije, imati veliko razumevanje za srpske stavove.

Iako je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u avgustu prihvatio poziv predsednika SAD Baraka Obame da učestvuje na Samitu lidera u Ujedinjenih nacija 29. septembra u NJujorku, što je pompezno bilo preneto u medijima – dva puta za dve nedelje u zvaničnoj poseti Americi – Vučić je odustao od tog puta. Predsednika Vlade Srbije na tom samitu predstavlja potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kako su za Danas rekli izvori u vrhu vlasti, Vučić nije otputovao u NJujork jer su tamo otišli i predsednik Republike i potpredsednik Vlade Srbije.

„Vučić je trebalo da otputuje, ali je odustao jer su tamo i Tomislav Nikolić i Ivica Dačić. Ako bi i premijer otišao, onda bi zemlja ostala bez ikoga“, istakli su Danasovi izvori bliski vlasti.

Vučić je po dobijanju poziva Baraka Obame novinarima u Beogradu rekao da će najpre 15. septembra otići u bilateralnu posetu SAD, tokom koje će razgovarati sa potpredsednikom DŽozefom Bajdenom, a 15 dana kasnije prisustvovati, na poziv predsednika SAD, skupu 30 svetskih lidera o Islamskoj državi. Istom prilikom je istakao da se nada da se ništa neće dogoditi tokom njegovom odsustva.

Reagovanje kabineta Grabar Kitarović

Iz kabineta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović saopšteno je da do njenog sastanka sa predstavnicima vlasti Srbije može doći ukoliko Beograd napravi pomak u rešavanju nekih otvorenih pitanja, kao što je pitanje nestalih. Ovo je inače uobičajen odgovor kakav poslednjih godina daju hrvatski zvaničnici kada je reč o uzajamnim posetama. Pitanje je postavljeno nakon što je Nikolićeva Služba za saradnju sa medijima saopštila da su predsednici Srbije i Hrvatske razgovarali u NJujorku na marginama zasedanja GS UN. Podsetimo, Danas je 18. septembra objavio da su Nikolić i Grabar Kitarović dogovorili da Nikolić prvo poseti Zagreb, ali da datum nije utanačen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari