Nikolić: Nije nam do rata, ali bih poslao vojsku na KiM da zaštiti Srbe 1

„Bili smo na ivici sukoba. Albanci žele rat, ali svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiće loše.

Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori. Nije nam do rata, ali ćemo ako treba poslati i vojsku na Kosovo da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put. Srbija će postupiti u skladu sa Ustavom Srbije“, rekao je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Tomislav Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe na KiM. On je naveo i da je pojavljivanje specijalaca ROSU bio znak da Albanci žele rat, kao i da se ova situacija još tretira kao sitna provokacija.

Posle sednice Saveta, Nikolić je istakao da su svi učesnici bili saglasni da je Srbija u subotu dobro postupila.

Međutim, prema njegovim rečima ako Tači preti da će ući u Mitrovicu, a premijer Kosova kaže da je to uz saglasnost Zapada, to je očigledan znak koji Srbiju stavlja pred izbor – ili ćete prihvatiti sve što tražimo ili ćete da ratujete.“Ja sam taj predsednik države koji neće da prihvati sve što traže“, predočio je Nikolić, koji smatra da odluka o upućivanju voza na Kosovo nije bila nepromišljena, ni neodgovorna, niti je bila s namerom da izazove takvu reakciju.

„Odluka nije bila nepromišljena“

Da je, prema predsednikovim rečima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije poslao vojnu jedinicu na teritoriju Kosova i Metohije, to bi bila neodgovorna odluka ili da su se specijalne policijske snage pojavile. Naprotiv, pojavio se putnički voz, koji nije bio ni blindiran ni naoružan, već oslikan voz, podsetio je Nikolić i upitao da li je to anticivilizacijski. Nikolić je predočio da su sporazumi Beograda i Prištine jasni i da je u prvoj tački predviđeno da svi stanovnici Kosova imaju pravo da se kreću, da izlaze i ulaze i da ne postoji mogućnost da ih bilo ko u tome sprečava. „Još je jasnije u sporazumu da specijalne jedinice policije ROSU, bez odobrenja NATO i lokalne zajednice, ne mogu da se pojave severno od Ibra. Od NATO nije dobijen odgovor kako su te jedinice u subotu došle na sever Kosova“, rekao je Nikolić i predložio da se u Briselu od sada pregovara isključivo o tome kada će voz da prođe, a sve drugo je bespredmetno.

Tema razgovora sa Skotom

„Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica“, ocenio je Nikolić, ali je i dodao i da „EU nije dala pravi odgovor na subotnje događaje, ali ni NATO“. Prema njegovim rečima zvaničnici Srbije kontaktirali su lidere velikih sila i upozorili ih da očekuju njihove razgovore i odluke kako dalje Srbija da deluje. On je napomenuo da za utorak ima još ranije zakazan sastanak sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i da ne zna zbog čega ga je ambasador tražio, ali je najavio da će situacija od subote biti dominantna tema razgovora. Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je održana u Generalštabu Vojske Srbije, uz načelnika Llubišu Dikovića, prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministri odbrane i policije, Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, kao i v.d. direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, čiju ostavku traži deo opozicije.

Opozicija: Izazivanje tenzija

Najavu predsednika Srbije da će u slučaju da Srbi budu ugroženi poslati vojsku na Kosovo Danasovi sagovornici ocenjuju kao bespotrebno zveckanje oružjem.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije u Briselu, smatra da „slučaj voz“ predstavlja još jedan jeftin marketing u režiji Vučića i Đurića, koji nije rešio ništa, već je izazvao samo nove tenzije. „A što se tiče Nikolićeve tvrdnje da ovo što se desilo u subotu predstavlja poslednji trzaj američke administracije, neodoljivo mi se čini mi se da je ovo ipak poslednji politički trzaj odlazećeg predsednika. U dijalogu se mora ići u susret događajima, a ne samo gasiti požare, ma kako teško i nepopularno bilo. Taj voz je važan za Srbe i sve druge na KiM, ali je Vacićev i Đurićev igrokaz i izlaženje na Topčideru bio u službi marketinga i huškanja. Ovo je obostrano prizivanje sukoba i zveckanje čelikom, nakon čega u sukobu, kao i u samom vozu, ostanu samo oni koji moraju. Ta prevara ne sme da im prođe. Uostalom, prava država ne moli već deluje kada mora i kada nema drugog izlaza“, kaže Stefanović za Danas.

Komentarišući tvrdnje Tomislava Nikolića da će poštovati Ustav Srbije, Sanda Rašković Ivić, bivša šefica Koordinacionalnog centra za KiM, kaže za Danas da predsednik države, da je poštovao Ustav, nikada ne bi dozvolio da bude potpisan Briselski sporazum, koji je antiustavan.“ Predsednikove priče o ulasku vojske na sever Kosova su pseudopatriotsko predizborno zveckanje oružjem. To je njegov uobičajeni način delovanja, najpre besmislena pretnja, pa kapitulacija! Uostalom slučaj „voz“ je primer i kako Vučić zloupotrebljava krizne situacije, a neke poput ove priče s vozom i izaziva, kako bi vodio izbornu kampanju. Vučić je povukao sve institucije Republike Srbije sa severa KiM, a onda šalje ikonama oslikan voz. Taj voz nije stigao na sever Kosova i Metohije, ali jesu šiptarske jedinice ROSU. Time je Priština uspostavila kompletnu vojnobezbednosnu kontrolu nad čitavom teritorijom KiM, što do sada nije bilo. A što se tiče Vučićeve rečenice „niko ne sme da bije Srbe“, nju smo čuli od Miloševića pre 30 godina, i pamtimo šta se posle dešavalo“, ističe Raškovićeva.

DJB: Strah od gubitka vlasti

I Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića je u saopštenju ocenio da je predsednik Vlade predizbornom predstavom „voz – pokretni transparent ne može dalje od Raške“ ugrozio živote putnika i razgoreo nacionalizam i mržnju na obe strane. Haos koji proizvode, ratni bubnjevi u koje lupaju nas sve vraća u ratne 90-te i posledica su isključivo njihovog straha od gubitka vlasti, navodi DJB.

I za LDP Čedomira Jovanovića su neprihvatljivi nacionalistički ispadi predsednika Srbije Tomislava Nikolića. LDP smatra da je on prevršio svaku meru i da je ozbiljno ugrozio nacionalnu bezbednost u Srbiji i sve građane Srbije pozivom na novi oružani sukob sa Albancima. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je juče da pokušaj uvođenja linije voza od Beograda do Kosovske Mitrovice spada u razvijenu praksu političko-propagandnih incidenata koje treba da ojačaju poziciju u pregovorima.

„To je dobronamerna interpretacija. A pošto su u toku pregovori i oko železnice, racionalno tumačenje je da ovo ima veze i s tim pregovorima. S druge strane, očigledno da i Priština vodi psihološko-propagandni rat u cilju jačanja svojih pozicija, tako da im je dobrodošao ovaj voz“, rekao je Janjić za N1 i dodao da bi Marko Đurić morao da objasni koji su to benefiti – politički, bezbednosni i ekonomski – koje je on želeo da postigne ovim vozom.

Tači: Srbija da nauči lekciju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, dok je Kosovo zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Pretnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina“, napisao je Tači na Facebook profilu. Tači je ocenio da su pretnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

„Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dve zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije“, poručio je Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbegnute dalje tenzije političke i bezbednosne situacije na Kosovu i regonu zaustavljanjem ulaska na Kosovo „ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo“.

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u poslednje vreme kao deo starog scenarija Srbija je „na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu“.

„Deo tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsednik.

Tači je prethodno na svom Tviter nalogu napisao da se nada da je Srbija izvukla pouku iz svoje provokacije.“Nadamo se da su naučili lekcije iz ove provokacije. Dobri susedi ne ometaju jedni druge ekstremističkim potezima, oni razgovaraju“, napisao je Tači.

Zanimljivo je da su beogradski mediji preneli izjavu nekadašnjeg šefa misije OEBS na Kosovu Vilijama Vokera da je Tačijevo vreme prošlo. Voker je na Kosovo doputovao da bi prisustvovao otkrivanju svoje statue u selu Račak. Sukob u ovom mestu bio je direktni povod za NATO intervenciju 1999.

Rama: Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da će „Srbi na Kosovo moći da uđu samo kao turisti“, prenosi prištinski dnevnik Zeri. Kako kaže, Kosovo je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspelo kao „nezavisna država“, dok Beograd i dalje pati od „košmara prošlosti“. On smatra da će košmar trajati sve dok Beograd ne prizna Kosovo. „Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima“, zaključio je Rama.

Mustafa: Mi štitimo Srbe na Kosovu

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da kosovski Srbi nisu i nikada neće biti ugroženi i da nema potrebe da ih štiti Beograd. „Kosovski Srbi su ravnopravni građani naše Republike. Njih nema potrebe da štiti Beograd i da ih zidovima deli od drugih gradjana, jer ni u kom obliku nisu u opasnosti i neće ni biti. Imamo potrebu da svi uvek komuniciramo i da radimo na izgradnji zajedničke evropske perspektive“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da je Kosovo snažno orijentsano ka miru i sigurnosti u regionu, kako bi bilo deo porodice zemalja Evropske unjije kao i za stalno i strateško prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. „Zainteresovani smo da sva pitanja sa susedima rešimo putem dijaloga. Smatram da je vreme provokacija, sukoba i ratova prošlo“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari