Ministarstvo spoljnih poslova, po nalogu kabineta predsednika Republike, naredilo je svim ambasadama i konzulatima Srbije da na vidna mesta istaknu fotografije Tomislava Nikolića, ekskluzivno saznaje Danas.


Kako su nam preneli odlično obavešteni diplomatski izvori, generalni sekretar srpskog MSP Zoran Marković je u petak, 23. novembra, uputio dopis diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Srbije širom sveta sa instrukcijom o postavljanju Nikolićevog portreta. Kako je Marković naveo, „u skladu sa zahtevom Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije“, potrebno je da u odgovarajućim prostorijama ambasada i konzulata („kancelarija šefa DKP-a, prijemni salon ili na drugim prikladnim mestima“) bude „istaknuta“ uramljena fotografija predsednika Tomislava Nikolića. Marković precizira da fotografija mora da bude formata 30×45 centimetara, i da je „dostavlja u prilogu“.

Postavljanje predsednikovih fotografija u DKP-ima nije bila ovdašnja praksa, a kamoli naredba. Nisu bili izlagane fotografije Borisa Tadića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, Dobrice Ćosića, pa čak ni Slobodana Miloševića, a praktično poslednji put je to bio slučaj s portretima Josipa Broza Tita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari