protest novi sadfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Organizatori ekološkog protesta u Nišu zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu koji će „omogućiti uništenje životne sredine i raseljavanje stanovništva“ promenili su kasno danas lokaciju na kojoj će on biti održan.

Na društvenim mrežama je najavljeno da će protest početi u subotu 4. decembra u 14 časova na platou ispred Skupštine grada u Ulici Nikole Pašića u centru Niša.

Niš: Ekološki protest u subotu ipak ispred Skupštine grada 1
Foto: facebook

Na taj način je izmenjena najava, takođe plasirana na društvenim mrežama, ali danas pre podne, da će protest biti održan u subotu u isto vreme kod kružnog toka na Bulevaru Nemanjića ispred “Delta Planeta”.

Niška Policijska uprava nije odgovorila na pitanja medija da li je neko prijavio skup u  Nišu to vreme.

Niš: Ekološki protest u subotu ipak ispred Skupštine grada 2
Foto: Facebook

U Nišu i okolnim mestima na jugu Srbije prošlog vikenda nije bilo blokade puteva koje su tada organizovane u desetak mesta u Srbiji zbog donošenja, kako je rečeno, krajnje spornih zakona koji između ostalog omogućavaju otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, kao i realizaciju drugih ekološki štetnih projekata.

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu 4. decembra u 14 časova blokade saobraćaja i u drugim mestima u Srbiji.

”Predsednik je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje i pozivamo narod Srbije da nam se pridruži i podrži ovu akciju. Ovoga puta blokade će biti i duže i šire“, piše u saopštenju SEOS.

Ovaj Savez je na mrežama podelio i uputstvo građanima kako da se ponašaju na protestima.

Niš: Ekološki protest u subotu ipak ispred Skupštine grada 3
Foto: Facebook SEOS

On je pozvao policiju da se sledeće subote ne sklanja, kao što je to činila prošlog vikenda, i da štiti građane.

 

Podrška žrtvama

Savez ekoloških organizacija Srbije je apelovao na građane koji su bili žrtve nasilja na blokadama u Srbiji prošlog vikenda ili na koje se vrši bilo kakav pritisak da mu se obrate mejlom ([email protected]) ili porukom na fejsbuku SEOS-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari