Potpredsednica Dveri optužena za organizaciju ekološkog protesta u Nišu 1Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Protiv prof. dr Tamare Milenković Kerković, potpredsednice Srpskog pokreta Dveri, predsednice Gradske organizacije Dveri Niš i buduće narodne poslanice, Prekršajni sud u Nišu pokrenuo je i drugi postupak, ovoga puta za navodno organizovanje protesta 4. decembra prošle godine bez prijave nadležnom organu.

„Dala sam usmenu izjavu povodom novog prekršajnog postupka koji je protiv mene zahtevao niški MUP PU Medijana, zbog istog protesta, ali su me sada okrivili da sam organizator skupa bez prijave nadležnom organu“, kaže potpredsednica Dveri.

Ona dodaje da je na tom protestu bilo više desetina hiljada Nišlija, a od dvadesetak okrivljenih nakon masovnih decembarskih protesta u Nišu, jedini prekršajno kažnjen za učešće na protestu bio prof. Andrej Mitić, internacionalni sekretar Dveri.

Prema njenim rečima, i ovaj drugi postupak za isti protest pokrenut je na osnovu Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka niške policije – PI Medijana.

Potpredsednica Dveri optužena za organizaciju ekološkog protesta u Nišu 2
Foto: Privatna arhiva

„Prethodnu prijavu niškog MUP -a protiv mene za „kretanje po kolovozu“ tokom istog protesta u Nišu 4. decembra, Prekršajni sud je odbacio usled nedostatka dokaza. Niška policija je ovaj postupak pokrenula bez legitimisanja, a navodeći kao dokaz ličnu kartu i službenu belešku „komandira majora Petrovića“, objašnjava ona.

Ona konstatuje da snimanje dronom, podaci iz lične karte bez ikakvog legitimisanja, i „službene beleške komandira Petrovića„ nisu bili za Prekršajni sud u Nišu bili zakoniti dokazi, ali je zato niška policija PI Medijana pokrenula novi postupak.

„Kao dokaz da sam baš ja organizovala protest nudi foto dokumentaciju, objave sa Tvitera i svoje izveštaje o obezbeđenju“, kaže ona.

Gradska organizacija Dveri Niš navodi da je organizovala tokom proteklih godina brojne proteste i skupove u Nišu, od Porodičnih šetnji, protesta protiv lokalne vlasti do ekološkog protesta „Niš hoće diše“, i svi su ti skupovi, pa čak i stranački štandovi za podelu materijala uvek bili uredno prijavljivani, i to niški MUP zna jako dobro.

„Profesorka Milenković Kerković je skupove koje je organizovala uredno i prijavljivala i oni su uvek bili obezbeđeni u skladu sa zakonom. Ponovljeno pokretanje prekršajnog postupka protiv funkcionera Dveri iz Niša, i lažne tvrdnje za organizaciju protesta za cilj imaju zastrašivanje Dveri Niš i građana Niša kao potencijalnih učesnika budućih protesta“, konstatuju Dveri.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari