Niške Dveri “raspisale samodoprinos” da se porodici gradonačelnice kupi još jedan socijalni stan 1Foto: Z. Miladinović

Niške Dveri zatražile su danas od gradonačelnice Dragane Sotirovki da javno saopšti podatke o imovini svoje porodice, a dok se to ne dogodi pozvale su građane da „solidarno pomognu Sotirovskima da po povlašćenoj ceni kupe još jedan stan u Nišu“.

– Dveri Niš traže od Dragane Sotirovski da javno iznese podatke o vrsti i vrednosti imovine njenog muža Nikole Sotirovskog, kao i podatke o imovini njihove ćerke i zeta. Dok se Nišlije ne upoznaju sa  takvim podacima, Dveri Niš pozivaju Nišlije da pomognu nesnađenoj gradonačelnici i u okviru samodoprinosa koji organizujemo sakupe novac kako bi Sotirovski po povlašćenoj ceni mogli da kupe još jedan stan u Nišu, pošto i do sada žive u veoma skučenom prostoru, što Nišlije odlično znaju- rekla je potredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković na konferenciji za novinare.

Ovakav „samodoprinos“ usledio je nakon što je Gradska stambena agencija nedavno objavila predlog rang liste za prodaju takozvanih socijalnih stanova, odnosno gradskih stanova koji se mogu kupiti pod povoljnijim uslovima od tržišnih, na kojoj se nalazi Vedran Ivanović, zet gradonačelnice i suprug njene ćerke, koji je i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš.

– Potezi gradonačelnice će se nakon promene vlasti izučavati u udžbenicima o korupciji i trgovini uticajem i biti primeri beščašća jedne vlasti koja je izgubila poimanje o realnosti i moralu. Sam čin konkurisanja zeta gradonačelnice za takozvano socijalno stanovanje, beneficirano  parama svih građana, i njena banalna opravdanja takvog postupka duboko su nemoralni. Visoko mesto na rang listi koje je Komisija Gradske stambene agencije dodelila zetu gradonačelnice govore da je bila pod uticajem, pritiskom i pristrasnošću zbog funkcije njegove tašte- kazala je Milenković Kerković.

Dveri su navele da gradonačelnica Niša ima značajnu imovinu u Nišu i Sokobanji. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, iz septembra prošle godine, ona lično poseduje tri stana i jedan apartman ukupne površine 317,57 kvadratnih metara. Najveći stan koji se vodi na njeno ime ima površinu od 167 kvadrata.

Gradonačelnica Sotirovski je juče kazala da je uputila zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije da se proveri da li je ona u sukobu interesa zbog toga što su njen zet i ćerka predloženi za dobijanje ovakvog stana, te da će se oni povući sa liste ukoliko Agencija utvrdi da sukob postoji.

Ona je kazala da se na ovoj, preliminarnoj tang listi nalaze i „ljudi na različitim pozicijama, uticajni ljudi, sudije“.

Prema njenim rečima, nije reč o socijalnim stanovima, već o stanovima koji su „građeni kao podrška stanovanju“, zbog čega se prodaju pod povoljnijim uslovima od tržišnih.

Sotirovski je, inače, prethodno govorila da su ovi stanovi, koji se nalaze u Ulici Majakovskog- “socijalni”, a sam konkurs za njihovu prodaju i davanje u zakup predviđa socijalne i zdravstvene kriterijume prilkom bodovanja.

Za njih mogu da konkurišu samo oni koji „nemaju stan ili kuću u svojini“, odnosno „nemaju stan odgovarajućeg standarda“.

Broj bodova koje dobijaju trebalo bi da zavisi od četiri kriterijuma- uslova u kojima sada stanuju, broja članova pirodičnog domaćinstva, njihovog zdravstvenog stanja, kao i njihove invalidnosti ili telesnog oštećenja.

Na aktuelnom konkursu GSA prodaje se 90 novih stanova različite kvadrature u Ulici Majakovskog 10A, 8B i 8A, po ceni od 830,50 evra po kvadratu.

Dveri traže ostavku gradonačečnice i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Nišu

Predstavnici Dveri danas su takođe pozvali gradonačelnicu Sotirovski da „zbog kršenja elementarnih moralnih normi, zbog korišćenja funkcije i uticaja radi sticanja koristi za povezano lice, zbog nedostatka elementarnog osećanja stida i štete koju nanosi ugledu Grada i njenih građana- hitno podnese ostavku“.

Oni su zatražili i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u Nišu na proleće sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari