"Nisu isključeni manji konflikti, Priština svesno ide ka izazivanju sukoba": Šutanovac o porukama sa sastanka Vučića i Kurtija u Briselu 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

Posle evidentno neuspešnih razgovora u Briselu prilikom kojih je Kurti praktično odbio ne samo predloge Beograda već i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, stiče se utisak da Priština svesno ide ka izazivanju sukoba pri čemu krši sve sporazume koje je i sama potpisala – kaže za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i osnivač Saveta za strateške politike.

Sagovornik Danasa tumači poruke sa poslednjeg sastanka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa evropskim zvaničnicima u Briselu, protekle nedelje, u smislu toga da su zapadne sile na suprotnoj strani od namera kosovkih zvaničnika.

– Imajući u vidu da je Kurti odbio predloge kako SAD tako i EU, postavlja se pitanje ko je mentor takvog ponašanja, ako znamo da su i Vašington i najjače zemlje EU do sada gotovo uvek imale razumevanja ili podržavale poteze Prištine a sad se dešava suprotno . kaže Šutanovac.

Sa druge strane, dodaje on, teško je zamisliti da na Kosovu može doći do vojnog sukoba. Međutim nisu isključeni manji konflikti koji bi se putem raznih medijskih izvora i društvenih mreža predstavili kao ratne operacije – ističe Šutanovac.

Kako kaže, prilikom poslednjih tenzija najvidljiviji u nastojanjima da se prikaže kako rat samo što nije počeo a Vojska Srbije već raspoređuje snage uz administrativnh liniju bili su proruski i ruski sajtovi kao i razni telegram kanali na osnovu čega se lako zaključuje kome bi bio interes na se Srbija uvuče u sukobe.

– Duboko verujem da će KFOR učiniti sve iz svog mandata da to spreči a da će u narednim danima zapad Kurtiju poslati mnogo značajnije poruke koje će ga obeshrabriti u daljim jednostranim akcijama – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, u pokušaju da se smire tenzije na terenu nastale početkom avgusta, ali i u slučaju da je neophodna brza reakcija, KFOR je povećao broj vojnika u blizini Jarinja i Brnjaka.

Istovremeno KFOR je pozvao sve strane da izbegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja.

"Nisu isključeni manji konflikti, Priština svesno ide ka izazivanju sukoba": Šutanovac o porukama sa sastanka Vučića i Kurtija u Briselu 2
Foto: DS

Ovo je potvrđeno KoSSevu u Kancelariji za informisanje štaba KFOR-a, na upit o vidljivo povećanom prisustvu vojnika KFOR-a prethodnih dana na Severu. Na terenu se mogu videti trupe američkih i poljskih jedinica.

Kako navode u Kancelariji za informisanje KFOR-a, Regionalna komanda „Istok“ povećala je svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, uspostavila je nekoliko kontrolnih punktova kod saobraćajnica.

Takođe, povećala je patroliranje u tom području zajedno sa karabinjerima MSU i EULEKS.

Cilj je, dodaju, da povećaju svest o trenutnoj situaciji.

Na Kosovu je trenutno nešto više od 3,700 vojnika KFOR-a, ali se po potrebi taj broj može povećati, potvrdio je ove nedelje generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari