Nova: SNS lobira da u konačnom izveštaju ODIHR o izborima ne budu sve nepravilnosti 1Foto: Lena Stevanović

Srpska napredna stranka (SNS) vrši pritisak na međunarodne aktere da se u konačnom izveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ne nađu sve nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači zabeležili na izborima u Srbiji, javio je portal Nova, pozivajući se na saznanja iz iz diplomatskih krugova.

Pritisci pojedinih zemalja da ne bude objavljeno sve što su strani posmatrači označili kao izborne nepravilnosti pojačavaju se kako se bliži objavljivanje konačnog izveštaja ODIHR, rekao je izvor portala Nova iz Brisela.

„U tim pritiscima prednjače zemlje sa kojima vladajuća stranka (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju bliske odnose. Ono što smo primetili jeste da postoji jasna sugestija koje su to stavke budućeg izveštaja koje su sporne za vlast u Beogradu, s obzirom na to da identični zahtevi, za ublažavanje izveštaja, dolaze sa različitih mesta“, naveo je izvor portala Nova.

On je naveo i da ponašanje pojedinih predstavnika država koje insistiraju na ublažavanju izveštaja ukazuje da nisu svi u Evropskoj uniji iskreni kada je u pitanju zalaganje za vladavinu prava i demokratski izborni proces u Srbiji, i dodao da je jasno da se vode interesima koji nisu u skladu sa onim što su osnovni postulati EU.

„Ipak treba istaći da će sprovođenje te ideje ići veoma teško, s obzirom na to da vladajuće stranke u Nemačkoj pružaju podršku međunarodnim posmatračima da objave kompletan izveštaj, bez izuzimanja ključnih detalja koji su neophodni da bi se razumelo šta je bilo sporno tokom sporvođenja izbornog procesa u Srbiji“, naveo je izvor.

U preliminarnom izveštaju o izborima koji je posmatračka misija ODIHR objavila dan posle glasanja, 18. decembra, navodi se da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, uključujući zloupotrebu javnih sredstava, medijsku dominacija predsednika Vučića, negativnu kampanju i širenje straha.

U danima posle objavljivanja preliminarnog izveštaja, na ozbiljne neregularnosti na izborima u Srbiji ukazivalo je više međunarodnih posmatrača, među kojima su šef i član posmatračke misije Evropskog parlamenta, Klemen Grošelj i Andreas Šider, i šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stefan Šenah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari