Novaković: Rebalans budžeta Vojvodine je uvod u propast 1Borislav Novaković Foto: N1 (arhiva)

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je danas da predloženi rebalans budžeta Vojvodine, kojim su najviše umanjena sredstva za poljoprivredu, predstavlja put u ogromne probleme.

Pokrajinski parlament danas razmatra rebalans budžeta, kojim je predviđeno smanjenje za oko 4,2 milijarde dinara.

„Rebalans budžeta je uvod u propast. On nas uvodi u spiralu bankrota, jer je očito da postoji ogroman jaz između onoga što su potrebe građana Vojvodine i sredstava kojima se te potrebe zadovoljavaju. Ne postoji ozbiljan ekonomista koji će reći da u naredne tri godine može da se stabilizuje ekonomska situacija, po osnovu poreza na dobit i poreza na zarade, kao dva najvažnija punioca budžeta“, rekao je Novaković na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine.

Novaković je dodao da „nas u naredne tri godine očekuje ekonomski slom i veliki broj nezaposlenih“.

„Procena je da u ovom momentu imamo oko 130.000 ljudi koji su na prinudnom odmoru, a da će taj broj, usled ekonomskog sloma u svetu, do septembra biti povećan za 90.000. Ako broj zaposlenih opada, smanjivaće se i broj glavnih punioca budžeta, te nije normalno da očekujemo stabilizaciju za tri godine. Ako pametno budemo postupali, što sada nije slučaj, očekivano je da ekonomija tek u petoj godini počne da pokazuje bolje rezultate“, naveo je Novaković.

Novaković je rekao da pokrajinska vlast pravi ogromne probleme svim građanima Vojvodine i Srbije.

„U poslednjih 20 godina najviše izvoza bilo je iz domena poljoprivrede, a najviše iz Vojvodine, oko dve trećine. Time što je poljoprivreda ’zakinuta’ za bezmalo 900 miliona, time što za ruralni razvoj nema ranije opredeljenih 588 miliona, Srbija i Vojvodina seku granu na kojoj sedimo i to je poražavajuće“, naveo je Novaković.

Novaković je istakao da je „vojvođanski poljoprivrednik u velikom problemu i jasno je da ulazimo u dramatičnu situaciju“.

„Podsećam da sadašnje prognoze govore da će prinos pšenice biti umanjen za 70 posto, a da je nedostatak vlage veliki problem za soju, suncokret i kukuruz i da su samim tim problemi još veći“, rekao je Novaković.

Novaković je, povodom hapšenja i pritisaka na novinarku Anu Lalić, rekao da „želi da po promeni vlasti sudski budu procesuirani svi koji su je hapsili“.

„Hapšenjem Ane Lalić nije ugrožen samo njen lični i profesionalni integritet, već je to bio pokušaj da se zaplaši i ponizi novinarska struka“, dodao je Novaković.

Novaković je rekao da je jasno da je neko iz politike dao signal za hapšenje Ane Lalić.

„Nećemo dozvoliti da ova stvar bude zataškana, baš kao što nećemo dozvoliti da smrt zubara Stanislava Ostojića ostane zataškana. Ton kojim se po ovom slučaju javnosti obratio pokrajinski sekretar Zoran Gojković bio je nečastan, neljudski i necivilizovan“, naveo je Novaković.

Na pitanje da li sumnja ko je dao signal za hapšenje je hapšenje novinarke, Novaković je odgovorio da nema konkretne dokaze, ali da je „više nego očigledno da je signal došao iz Novog Sada, a da je odobrenje dobijeno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bez čijeg se odobrenja ne takve stvari ne rade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari