Ivica Dačić objavio biografije novopostavljenih ambasadora 1foto FoNet Ana Paunković

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, oglasio se saopštenjem o postavljenju dvojice ambasadora Srbije. Dačić je nedavno, gostujući na RTS-u, kritikovao medije zato što su objavili listu imenovanih diplomatskih predstavnika pre nego što su oni dobili akreditive država u koje su raspoređeni.

U Dačićevom saopštenju navedeno je da je „diplomatsko-konzularna mreža Srbije ojačana dvojicom izuzetno kvalitetnih ambasadora, iskusnih diplomata koji duže od dve decenije obavljaju odgovorne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova i našim predstavništvima u inostranstvu“, a zatim su date njihove biografije:

Gospodin Miroljub Petrović je, dobijanjem agremana Vlade Države Izrael, i Ukazom predsednika Aleksandra Vučića postavljen za ambasadora Republike Srbije u Izraelu. Gospodin Petrović, po okončanju Mornaričke vojne akademije i angažmana u vojsci, radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1999. godine.

Ivica Dačić objavio biografije novopostavljenih ambasadora 2
Foto: MSP

Tokom 24 godine, radio je, između ostalog, u odeljenjima za susedne zemlje, za Afriku i Bliski istok, kao i u Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku. Miroljub Petrović je službovao u ambasadama Srbije u Budimpešti, Varšavi i Adis Abebi, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbi je u Australiji. Govori engleski i ruski jezik.

Nakon dobijanja agremana, koji je dao predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, i Ukazom predsednika Aleksandara Vučića, ambasador Srbije u Kazahstanu biće gospodin Vladimir Jovičić.

Ivica Dačić objavio biografije novopostavljenih ambasadora 3
Foto: MSP

Gospodin Jovičić radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 2001. godine, a tokom tog perioda bio je angažovan u Međunarodno-pravnom odeljenju, Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku, pri čemu u Astanu odlazi sa mesta načelnika Odeljenja za Rusiju i Evroaziju. Gospodin Jovičić se duži niz godina bavio pitanjem Kosova i Metohije, kroz angažman u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i Timu za tehničke razgovore sa Prištinom. Službovao je u ambasadama u Skoplju i Vašingtonu. Govori ruski i engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari