Novi DSS i Zavetnici u intenzivnoj komunikaciji s Vučićem: Sagovornici Danasa o neglasanju desnice za smenu Gašića 1foto FoNet Ana Paunković

Stranke Nova DSS i Zavetnici ponovo su svojim delovanjem, ovog puta u Skuštini Srbije, prilikom glasanja za smenu ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, izazvali sumnju opozicione i javnosti kritički nastrojene prema režimu Aleksandra Vučića da su zapravo pod kontrolom vlasti i da glume opoziciono delovanje.

Takođe, njihovo neučešće u protestima Srbija protiv nasilja izaziva negodovanje i podozrenje u navedenom delu javnosti.

Sagovornici Danasa iz dela opozicije koja predstavlja tehničku organizaciju protesta i koja je ispostavila zahtev za smenom Bratislava Gašića, zbog dva masovna ubistva u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolini Mladenovca, iako se ograđuju da govore iz lične perspektive i doživljaja aktuelnosti, pozivaju pripadnike ovih stranaka da objasne javnosti u kom smislu se ističu kao parlamentarna opozicija.

Iako su Dveri za razliku od Novi DSS i Zavetnika glasali za smenu Gašića u Skupštini Srbije, njihova posebna neangažovanost kako na protestima tako i u skupštinskoj raspravi, koja je trajala od 18. maja do pre dva dana, preoznata je u velikom delu javnosti.

Novi DSS i Zavetnici u intenzivnoj komunikaciji s Vučićem: Sagovornici Danasa o neglasanju desnice za smenu Gašića 2
Biljana Stojković
Foto: N1

– Moj lični utisak, a delim ga sa dobrim delom proevropske opozicije, zaista jeste da su navedene desničarske stranke u intenzivnoj komunikaciji sa Vučićem i svoje delovanje u ogromnoj meri prilagođavaju toj činjenici, a nasuprot interesu građana. Pored ideologije, koja meni jeste jako važna u političkom delovanju, crvenu liniju podvlačim i kod saradnje sa Vučićem. U više navrata sam govorila o svom uverenju da ove stranke jesu tesno povezane sa SNS, na šta ukazuje i skupljanje potpisa za izbore prošle godine, a nadalje i odnos prema različitim temama. To je za mene nedopustivo, čak i bez obzira na ideološki momenat. Može to biti i stranka s druge strane političkog spektra, ja bih svakako bila protiv saradnje sa takvom organizacijom. Živimo u trenutku koji zahteva jasno i nedvosmisleno opredeljenje; nema mesta za bilo kakve kalkulacije – kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

Prema rečima Radomira Lazovića, poslanika Ne davimo Beograd, poslanici koalicije NADA i Zavetnika nisu glasali za smenu Bratislava Gašića, što je jedan od zahteva protesta Srbija protiv nasilja.

Novi DSS i Zavetnici u intenzivnoj komunikaciji s Vučićem: Sagovornici Danasa o neglasanju desnice za smenu Gašića 3
foto Miroslav Dragojević Danas

– Ali ako im nije bilo dovoljno što građani nedeljama traže njegovu smenu, na sednici koja još uvek traje mogli su da vide još mnogo razloga zašto on ne treba da bude ministar policije. Gašića smo bukvalno uhvatili u friziranju i nameštanju brojki oduzetog oružja od građana. Zar to nije dovoljan razlog za smenu? Čovek je rekao da zna ko je ubio Olivera Ivanovića i napravio ozbiljan diplomatski skandal tvrdeći da Nemačka krije njegovog ubicu. Iznosio je neistine o nedostajuća dva minuta sa kamera u trenutku smrti Stanike Gligorijević. Potpuno se uklopio u režimsku politiku da sistem nije zakazao, pri masovnim ubistvima i grčevito se bori da ne dođe ni do kakvih promena u našem društvu kako bi se ovakve tragedije u budućnosti izbegle ili rizik od njih makar značajno smanjio. Zar ovo sve nije dovoljno za smenu Gašića? – ističe Lazović za Danas.

Kako dodaje, „ove odgovore su pre svega dužni građanima koji nedeljama protestuju kako bi se nešto promenilo u našem društvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari