Novi DSS i "Niš moj grad": Sumnja se da vlast u ovom gradu planira izbornu krađu po "beogradskom receptu" 1Foto: Niš moj grad

Postoji opravdana sumnja da vlast u Nišu planira izborne neregularnosti „po receptu iz Beograda“, ali opozicija može da pobedi uz „otvaranje“ Radio televizije Srbije (RTS) i medija koja se finansiraju iz gradskog budžeta, kvalitetniji pristup biračkom spisku, kao i boljom kontrolom na biračkim mestima, saopštile su danas Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i koalicija „Niš moj grad“.

„Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni. Na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na protivzakonit način, uz direktno saučesništvo više državnih institucija i organa vlasti!“, navodi se u saopštenju Nove Demokratske stranke Srbije i koalicije „Niš moj grad“, izdatog nakon sastanka te dve političke organizacije u nedelju 10. marta.

One su najavile mogućnost zajedničkog nastupa na redovnim lokalnim izborima u Nišu sredinom ove godine.

„Organizatori sastanka poručili su da očekuju da će vlast nastaviti ‘prljavu’ kampanju, što podrazumeva ucenjivanja, zastrašivanja, podmićivanja birača, zbog čega je neophodno da opozicija obezbedi pouzdane kontrolore na biralištima. Zadatak niške opozicije je da bude tesno povezana, sinhronizovana, formiranjem još šireg fronta protiv vlasti, odnosno novim ukrupnjavanjem u jednu ili dve kolone- uključivanjem ne samo partija, već i drugih organizacija, udruženja građana, sindikata, što podrazumeva da ni jedna opoziciona lista ne ostane ispod cenzusa“, naglašava se u saopštenju.

U njemu se navodi da se na sastanku razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su „kupovina glasova“, manipulacija glasačkim listićima i obezbeđivanju pristupa biračkim mestima.

Donet je zaključak da se zahteva od MUP informacija od javnog značaja u kojoj se traži tačan broj prijavljenih lica sa prebivalištem u Nišu na dan 31. decembra 2022. i broj novoprijavljenih na dan 17. decembra 2023. i 8. marta ove godine, izuzimajući broj novorođenih.

Oni su zatražili i podatak o prethodnim prebivalištima svih novoprijavljenih lica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari