Novi protest "1 od 5 miliona" 3. avgusta, SNS pozvan da obnovi gradivo o demokratiji 1Foto: Tviter/ Počelo je (Arhiva)

Srpska napredna stranka (SNS) u svom jučerašnjem saopštenju i viđenju „demokratije“  izostavila je činjenicu hapšenja i prebijanja studenata i organizatora protesta kao i medijski linč nad svima koji su se u „demokratskoj Srbiji“ usudili da drugačije misle, odobren od strane predsednika države Aleksandra Vučića, navodi Udruženje „1 od 5 miliona“.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je etiketiranjem učesnika protesta kao „nasilnika i fašista“ dao je zeleno svetlo svojim pristalicama da prebijaju organizatore protesta na lokalu, čekaju studente metalnim šipkama ispred njihovih domova i vrše medijski linč kako preko tabloida i portala bliskih SNS-u, tako i preko prorežimski nastrojenih analitičara i novinara, čija je jedina funkcija širenje laži o učesnicima protesta.

„Svaka naša borba protiv Jutki, Ćirjakovića i Simonovića jeste borba protiv jednog čoveka koji mržnju raspiruje i podstrekuje“, ističe „1 od 5 miliona“.

Oni su upitali da li je demokratija kada učesnike mirnih protestnih šetnji predsednik države i njegovi najbliži saradnici nazivaju fašistima, izdajnicima, ološima i lopovima i to u višesatnim monolozima i vanrednim konferencijama za štampu kako bi zataškali svaku mogućnost da građani čuju istinu.

U sred SNS „demokratije“ lider opozicije umesto prostor na javnom servisu dobije metalnu šipku u glavu, a njegovi napadači se oslobode nakon 48 sati, jedna od organizatorki protesta #1od5miliona Jelena Anasonović biva praćena od strane nepoznatog lica koji je fotografisao i snimao iz prikrajka, a on upitan ko je odgovara da je iz Saobraćajne policije, a kada mu se zatraži legitimacija na uvid, on beži, naglašavaju organizatori protesta „1 od 5 miliona“.

„Da li je Dejan Bagarić, pretučeni student iz Novog Sada, a učesnik protesta dokaz SNS demokratije?Da li je Uroš Janjić, izbodeni student dokaz SNS demokratije? Da li je uhapšeni srednjoškolac Pavle Cvejić dokaz SNS demokratije? Da li su organizatori protesta na lokalu koji su brutalno prebijani u opštinskim kancelarijama naprednjaka dokaz SNS demokratije?“, pitaju iz „1 od 5 miliona“.

Novinaru Milanu Jovanoviću spaljena je kuća zato što je govorio istinu, Oliver Ivanović je ubijen u toj demokratiji koju SNS fingira, dodaju oni.

„Širenje laži o neistomišljenicima, njihovo hapšenje i prebijanje, uzurpacija medija sa nacionalnom frekvencijom, medijski linč nad svima koji drugačije misle, ministar plagijator, drugi koji nije završio fakultet, predsednik države koji polarizuje narod, Narodna skupština u kojoj se vređaju i nipodaštavaju žene, sudije, pripadnici akademske zajednice, pritisci i pretnje na birače tokom izbora, sve je to za SNS demokratija“, ističu iz „1 od 5 miliona“.

Iz ovog Udruženja poručuju vladajućoj stranci – „Demokratija jeste kada ljudi glasaju po slobodnoj volji, u fer izbornom okruženju, bez pretnji da će izgubiti posao i bez crnih džipova koji kruže po gradu na dan izbora radi zastrašivanja. Kada građane ne laže javni servis koji oni plaćaju, e, to je demokratija“.

Demokratija bi trebalo da bude oličenje različitih mišljenja u društvu koji su jasno predstavljeni javnosti, smatraju iz „1 od 5 miliona“.

Dodaju da, u demokratiji, građani ne moraju na ulici da traže svoja prava, parlament nije obesmišljen, u njemu se iznose argumenti i činjenična stanja, umesto laži, a u njemu sedi opozicija sa kojom se vodi dijalog, a ne medijski rat.

„Svedoci smo da je vladajuća napredna stranka u poslednjih sedam godina izgubila kompas o tome šta demokratija treba da predstavlja, zato ih pozivamo, kao i sve građane, da nam se pridruže na ulicama sutra, u subotu od 19 časova kod Terazijske česme. Srpska napredna stranka mora da obnovi gradivo o civilizacijskim vrednostima koje kao društvo moramo da baštinimo, a građani će na 35. protestu #1od5miliona ponovo pokazati da se iskreno osam meseci bore za slobodu i demokratiju“, zaključuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari