Protest "Srbija protiv nasilja": "Jesu li se naši dani pretvorili u to da nemo brojimo žrtve, da trpimo kazne i otkaze"(VIDEO, FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović

Održan 14. protest „Srbija protiv nasilja“. Građani su krenuli od Skupštige Srbije u protestnu šetnju čka mostu Gazela gde je panirano da se susretnu sa ekološkim udruženjima koja su od 18 časova držala most u blokadi.

Na početku kolone građani s kišobranima pod jakom kišom koja je neprekidno padala, nosili transparente „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“, a saobraćaj u Ulici Kneza Miloša je zaustavljen.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta upitan zašto protest nije odložen, zbog lošeg vremena, kaže su do zadnjeg trenutka razmatrali opciju da ga otkažu ali su dobili informacije od RHMZ da neće biti većeg nevremena.

Građani nose transparente „Zakon o konverziji je zakon o pljački“, „Režim vrši pravno nasilje“, „Isključi RTS, uključi mozak“, „Vladimire Đukanoviću nemas ti ni malo empatije“.

Nekoliko građana donelo je pred Skupštinu transparent „Protiv nasilja, izdaje, podele“ i reporteru agencije Beta reklo da je to podrška Vuku Jeremiću, predsedniku Narodne stranke čiji kažu da su članovi.

Među zahtevima protesta koji traju od maja, pokrenuti s dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je poginulo 20 mladih, su smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-Televizije Srbije, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi jer „promovišu nasilje“ i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Voditelj protesta, novinar Smiljan Banjac, rekao je da vremenska nepogoda nije ništa za „naprednjačko nevreme“. Poručio je da i nakon smrti dečaka u Bačkoj Palanci će, kako smatra, vlast reći da „sistem nije zakazao“, kakav je slučaj, posetio je, bio i nakon tragedija koje su pokrenule proteste.

„Jesu li se naši dani pretvorili u to da nemo brojimo žrtve, da trpimo kazne i otkaze“, upitao je on.

Dodao je da se sa protesta šalje jasna poruka da građani na to ne pristaju.

Na protestu govori i Zdravko Janković, aktivista iz „Ne damo kej“, koji je kritikovao ponašanje i politiku fadonačebika Aleksandra Šapića, koji je, rekao je Janković, aktiviste i gražane koji brane Savski kej nazvao ludacima.

Protest "Srbija protiv nasilja": "Jesu li se naši dani pretvorili u to da nemo brojimo žrtve, da trpimo kazne i otkaze"(VIDEO, FOTO) 4
Foto: Vojin Radovanović

Aktivista iz Bora poručio je da su ljudi iz njegovog grada proterani kao Srbi sa Kosova i Metohije i Hrvatske tokom „Oluje“.

Rekao je da je izgubio svoju imovinu, da je eksproprisana, te da je nakon nekog vremena, kako on tvrdi, vlasnik zemljišta postala država Kina.

Protest "Srbija protiv nasilja": "Jesu li se naši dani pretvorili u to da nemo brojimo žrtve, da trpimo kazne i otkaze"(VIDEO, FOTO) 5
Foto: Vojin Radovanović

Podsetio je da im je bilo onemogućeno da iz Bora dođu do kineske ambasade u Beogradu, da su isključeni iz saobraćaja, a da su drugi put došli uz pomoć poslanika Jovanovića Ćute.

Više puta je napomenuo da je Vlah, i da su mu ugrožena prava kao pripadnika nacionalne manjine.

Student Fakulteta političkih nauka Petar Jovanović obratio se okupljenim građanima da ne žudi za letom i odmorom, već da je jedina žudnja koju oseća ona za slobodom.

I on je podsetio na smrt dečaka u Bačkoj Palanci i istakao da su građani i dalje na ulici zbog toga i svih takvih kao što je predsednik opštine Bačka Palanka.

„Zbog toga vam vaš narod naređujemo, zahtevamo odgovornost, zahtevamo smene, zahtevamo ostavke. Možete da se oglušite, ali imajte na umu da naša istrajnost samo raste“, poručio je student.

On je dodao da studenti neće dozvoliti da se njihova mladost protraći kao mladost njihovih roditelja koju su, kako je rekao, položili za demokratiju na istim tim ulicama.

Protest "Srbija protiv nasilja": "Jesu li se naši dani pretvorili u to da nemo brojimo žrtve, da trpimo kazne i otkaze"(VIDEO, FOTO) 6
Foto: Vojin Radovanović

Nakon obraćanja govornika, kolona je krenula ulicom Kneza Miloša, Kako je rečeno okupljeni iz SEOS-a na Gazeli  krenuli su ka Mostarskoj petji gde će se sresti sa protestanima okupljenih kod Supštine.

Kolona je stigla na Gazelu, tu su i propadnici SEOS-a, najavljeno je da će ostati do 22. časa, mada je moguće da će se završiti ranije zbog najavljenih padavima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari