NVO pozvala Žiofrea da, zbog predstojećih izbora, ne učestvuje na otvaranju gasnog konektora 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Nevladina organizacija Građanske inicijative uputila je otvoreno pismo šefu delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu, u kome ga je pozvala da se „uzdrži od učestvovanja u bilo kakvim događajima koji bi mogli biti interpretirani kao podrška vladajućoj stranci, posebno u svetlu predstojećih izbora“.

U otvorenom pismu, koje je ispred Građanskih inicijativa potpisala Maja Stojanović, navodi se da bi najava prisustva Žiofrea na otvaranju gasne interkonekcije u Nišu, zakazanom za 10. decembar, samo nedelju dana pre izbora, „mogla biti shvaćena kao takva podrška“.

„Kako se približavaju izbori u Srbiji, izuzetno je važno naglasiti ulogu koju međunarodna zajednica, uključujući i delegaciju Evropske unije, ima u očuvanju integriteta demokratskog procesa. U prošlosti, prisustvo i nepristrasnost međunarodnih aktera bili su ključni u podršci principima slobodnih i fer izbora. Međutim, svedoci smo da se u poslednje vreme ta uloga menjala, ponekad nenamerno doprinoseći percepciji pristrasnosti i podrške određenim političkim snagama. Ovo narušava veru u demokratske procese i pravičnost izbornog sistema“, napisala je Stojanović.

U otvorenom pismu koje je dostavljeno medijima, Stojanović je navela da je „nepristrasnost Evropske unije od suštinske važnosti za očuvanje demokratskih principa u Srbiji“.

„Kao zagovornici evropskih vrednosti, smatramo da je naša zajednička odgovornost da osiguramo da izborni proces bude fer, transparentan i slobodan od bilo kakvog uticaja“, rekla je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari