NVO: Vlast zastrašuje prekršajnim nalozima učesnike blokada da ne bi učestvovali u protestima 1Protest 4. novrmbr 2021. u Beogradu (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Vlast masovno šalje prekršajne naloge učesnicima protesta sa blokadama saobraćajnica, održanim radi zaštite životne sredine i tako krši njihova garantovana ljudska prava kako bi ih zastrašila i odvratila da ponovo u njima učestvuju, rečeno je na konferenciji Građanskih inicijativa, na kojoj su učestvovali i advokati iznoseći primere iz sredina gde žive.

Takvih prijava do sada je oko 1.000, ali se očekuje da tek počnu da se šalju građanima u Beogradu i još nekim gradovima.

Katarina Đukić iz Građanskih inicijativa je rekla da se građani obraćaju za pravnu pomoć toj nevladinoj organizaciji, koja je do sad evidentirala oko 600 slučajeva slanja prekršanih naloga, navodeći da je osnovan fond solidarnosti i da je iz donacija isplaćeno oko 150 kazni.

Takođe je navela da je do sad najviše prekršajnih naloga u Novom Pazaru i Pirotu, kao i da se može očekivati da vlast počne u većem broju da ih šalje u Beogradu, Šapcu, Loznici i Novom Sadu.

Kako je rekla Tara Petrović, Građanske inicijative će se obratiti pritužbom Zaštitniku građana da se utvrdi ko je naložio da se zastrašuju građani prijavama zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja.

Ona je rekla da je policija u nekim slučajevima kršila zakon, kada se, na primer, „sklonila“ pred mladićima naoružanim palicama i čekićima, kao i da su njeni pripadnici presretali aktiviste da odustanu od učešća u protestima.

Advokat Radivoje Kastratović, iz Kragujevca, gde su među prvima počeli da stižu prekršajni nalozi, rekao je da se ne može predvideti ishog povedenih postupaka, ali su činjenice u prilog građana, pa ako sud bude radio bez dodatnih pritisaka vlasti, kojih i sada ima, moraće da presudi u njihovu korsit.

„Građani su bili prinuđeni da svoja na Ustavu utemeljena prava brane blokadom saobraćajnica“, rekao je Kastratović.

Advokat Danijela Nestorović je rekla da kazne iznose po pet hiljada dinara i da su „građani uplašeni, s obzirom u kakvim ekonomskim prilikama živimo“.

Kako je naglasila, „strah nam je najveći neprijatelj“, napominjući i da je policija prikupljala dokaze na nezakonit način, fotografišući lične karte ili evidentirajući građane opažajem, u manjim mestima gde se međusobno poznaju.

Govoreći o prilikama na jugu Srbije, advokat Vladan Mančić je rekao da postoji i poseban vid pritiska jer se ljudima preti kaznama od 100.000 -150.000 dinara kao organizatorima protesta iako to nisu.

„Tako policija označi nekog kao organizatora samo zato što se u nekom momentu našao na čelu protestne kolone ili je prosleđivao svima dostupnu informaciju o održavanju protesta. Tako bi i mediji mogli da se proglase njihovim organizatorima“, rekao je Mančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari