Obradović: Dveri bi se odrekle same sebe, ako bi bile deo vlasti koja prihvata zapadne ultimatume 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Da bi se smenila ova vlast, potrebno je da opozicija sarađuje posle izbora, kaže predsednik Nove DSS Miloš Jovanović, dok lider pokreta Dveri Boško Obradović napominje da bi se Dveri odrekle same sebe, ako bi bile deo republičke vlasti koja prihvata zapadne ultimatume.

U razgovoru za serijal Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, Obradović i Jovanović daju različite odgovore na pitanje zašto stranke desnice ne izlaze zajedno na izbore.

Jovanović je objasnio da njihovi partneri nisu bili spremni da se obavežu na postizbornu saradnju sa ostatkom opozicije, dok Obradović tvrdi da su kolege iz koalicije NADA rekle da desnica, prema njihovim istraživanjima, dobija više glasova ako ide u dve kolone.

To je na neki način prevagnulo, ali je Obradović potpuno uveren da će to biti jedna izborna, odnosno patriotska kolona, jer „mi imamo potpuno jedinstven stav o odbacivanju francusko-nemačkog ultimatuma odmah i u celosti”.

On ističe i da je spreman na saradnju s drugim opozicionim strankama, ali da će u pregovorima kandidovati svoju politiku.

S druge strane, Jovanović u razgovoru s Tamarom Skrozza ukazuje da je matematički nemoguća smena vlasti bez saradnje opozicije, a da je za njega prioritet upravo smena vlasti.

On ocenjuje da Vučić neke ljude pretvorio u krpe i beskičmenjake, ali da je sada problem i što celu naciju hoće da pretvori u krpu.

”Razumem i autopteve i standard, ali kada se sve pretvori samo u priču o ekonomiji i standardu, nezavisno od žrtava koje smo dali za stvaranje ove države, nezavisno od kosovskog zaveta, nezavisno od časti i poštenja, onda to zaista postaje vrlo, vrlo negativna stvar”, smatra Jovanović.

Pored hrane, čoveku su važni i duhovnost, čast, kreatvnost i umetnost, istakao je on i upozorio da će posle Aleksandra Vučića ostati pustoš, jer je sve što radi pogubno za naciju.

Beograd je važan za opoziciju i bilo bi strašno kada bi ”pao”, poručio je Jovanović, svestan da Vučić raspolaže neiscrpnim finansijskim sredstvima.

Zato i predviđa da će posle izbora biti potkupljivanja ljudi, velikih udaraca na sve stranke i sve odbornike.

”Ako se desi da Aleksandar Vučić sačuva vlast u Beogradu tako što potkupi određeni broj odbornika, makar jednog, s bilo čije liste, makar i sa moje, sa naše, to ćemo tretirati kao izbornu krađu i pozvaćemo narod da na ulici brani svoju izbornu volju”, poručio je Jovanović.

S druge strane, Obradović ističe da je u Beogradu, kao i u drugim gradovima, moguća saradanja s ostatkom opozicije, kako u formiranju vlasti, tako i u eventualnoj odbrani izborne volje, iako se na tom nivou ne rešavaju velika nacionalna i državna pitanja.

Koaliciju naprednjaka s radikalima on vidi kao dobar znak, koji govori o strahu režima da će izgubiti izbore.

”Da je Vojislav Šešelj u Beogradu izašao samostalno, on ne bi prešao cenzus i ti glasovi bi ostali ispod cenzusa, a ovako Vučić očito želi da na tu svoju listu sabere sve što je pod njegovom kontrolom”, protumačio je Obradović.

On je pozvao birače da izađu na izbore i da se opredele ko im je u opoziciji bliži – prozapadni pogled na stvari ili ”državotvorni pravdoljubivi” pogled na budućnost posle Vučića.

Kako je naglasio, ”onda ćemo videti kako stvari stoje u smislu broja glasova i podrške birača, pa možemo razgovarati o tome kako je moguće smeniti aktuelnu vlast, a da se ispoštuju principi naših politika“.

„Verujem da niko ne bi želeo da učestvuje u nekoj vlasti radi vlasti, kršeći sve svoje dosadašnje principe, svoj program i svoju ideologiju”, zaključio je Obradović u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari