Obradović: Hitno započeti dijalog između vlasti i opozicije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je za rešavanje aktuelne političke krize legitimiteta Skupštine Srbije i vlade najvažniji hitan početak dijaloga između vlasti i opozicije, kako bi ostalo dovoljno vremena do izbora da dogovoreno bude i primenjeno.

Obradović je u pisanoj izjavi istakao da je jasno šta su uslovi za slobodne i poštene izbore, ali nije jasno šta su garancije vlasti da će to zaista biti ispunjeno.

O preciznim uslovima za slobodne i poštene izbore sve je rečeno još u dokumentu iz 2018. godine koji su potpisali svi predstavnici opozicije, kao i u zaključcima stručnog tima sa protesta „1 od 5 miliona“ od prošle godine i u najnovijim preporukama posmatračke misije CRTA.

Oko toga ćemo se svi u opoziciji lako složiti i ujediniti. Sada je, međutim, ostalo kao nerešeno na koji način vladajući režim garantuje sprovođenje ovih uslova u praksi, predočio je on.

Obradović je ponovio predloge Dveri da se formira  prelazna, tehnička vlada nadstranačkih stručnjaka, kao što je bio slučaj u Austriji, ko-ministri iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbora, kao u Crnoj Gori, ili posebno Ministarstvo ili Komisija koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije sa ovlašćenjima za sprovođenje i nadgledanje izbornih uslova, kao što je bio slučaj u Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari