Obradović: Nema zatišja, opozicija intenzivno radi i vodi borbu na tri koloseka 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Posle izbora 17. decembra Srbija je upala u političku krizu i čini se da je sve ono što je bilo za vreme novogodišnjih i božičnih praznika, odloženo sa strane. Štrajk glađu narodnih poslanika je završen, svakodnevni protesti su takođe stali.

Glavno pitanje koje se sada nameće je da li će, kada i na koji način biti nastavljena borba pobunjene opozicije kako bi se priče oko izborne krađe u potpunosti izbacile na čistinu i kako bi one dobile svoj epilog. O tome u emisiji „Među nama“ govori kandidat za gradonačelnika Beograda sa liste „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović, prenosi Nova.rs.

Obradović na pitanje da je li ovo period pauze ili zatišja, odgovara da je ovo i dalje period borbe.

„Opozicija intenzivno radi, mislim na stranke okupljene oko liste ‘Srbija protiv nasilja’. Evo i juče i danas stalno prikazujemo nove podatke o neregularnostima koje su bile na izborima. Recimo, fascinantni su podaci da su na adresama gde se nalaze neke šupe, straćare, gradilišta prijavljene desetine ili čak stotine birača kao što je slučaj sa zgradom Vlade MAndića gde je prijavljeno 154 glasača za Beograd. Borba se nastavlja, intenzivno radimo i svaki dan izlazimo sa novim dokazima da su izbori bili neregularni odnosno da su pokradeni“, napominje on.

Upitan kakva je zamisao opozicije posle Nove godine, da li se sastaju i odlučuju koji su to naredni koraci ili su odluke o nastavku već donete, Obradović kaže:

„Možda deluje da je to neko zatišje i pauza, prvenstveno zbog protesta koji su vidljivi deo naše borbe, ali ta borba ide u tri koloseka. Jedan kolosek je borba kroz sve institucije, ali zbog toga što nemamo mnogo vere i poverenja u naše institucije koje su zarobljene i otete, moramo ipak sve pokušati i to kroz konstantne žalbe, primedbe GIK-u i RIK-u, kao i određene primedbe sudovima, naravno u skladu sa rokovima“.

Drugi kolosek su, kako dodaje, protesti, štrajkovi glađu gde svi – široka javnost, opozicija, ProGlas, studenti i NVO deluju na to da ukažu na nereguralnost izbora, neminovnost njihovog poništavanja i ponavljanja novih izbora.

Prema njegovim rečima, treći kolosek je diplomatski, a to znači da međunarodnim institucijama koje su ovde prisutne i koje su posmatrale izbore prikažu nove dokaze da su ti izbori bili neregularni.

Na pitanje da li ima utisak da je cela međunarodna zajednica postala svesna toga šta se dešava u Srbiji i da li će to dovesti do nekog konkretnijeg rezultata, Obradović je odgovorio kontrapitanjem – a ko je iz međunarodne zajedncie rekao da su u Srbiji bili fer i demokratski izbori?

„Iz EU se to nije desilo. Praktično cela evropska zajednica je svesna i stoji iza toga da izbori u Srbiji 17. decembra nisu bili regularni i da se to mora istražiti, neregularnosti otkloniti i ponoviti izbori ali na pravi način“, ukazuje kandidat za gradonačelnika sa liste SPN.

U slučaju da se izbori ponove, prema Obradovićevim rečima, moraju se promeniti izborni uslovi i pročešljati birački spiskovi.

Na konstataciju da Vučić odbija međunarodnu komisiju i da vlast nije raspoložena za takvu vrstu saradnje, Obradovič podseća da je misija OEBS, odnosno ODIR ovde bila na poziv vlasti i ako je vlast pozvala tu miisju a ona uradila svoj posao i rekla da to nije dobro, kako sada vlast može reći da ih to ne zanima.

Kada je reč o mandatima i da li se ulazi u Skupštinu grada Beograda, njegovo mišljenje je da ne treba učestvovati u radu gradske skupštine.

„Ova gradska vlast nema legitimitet, učestvovanje u radu takvog parlamenta nije opcija ali se to mora sprovesti na način da ne napravimo sebi, odnosno građanima veću štetu“, istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari